Meunier: ‘Philip Lahm is mijn voorbeeld’

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Thomas Meunier maakte haast moeiteloos de switch van aanvaller naar rechtsback. Hij werd er zelfs Rode Duivel mee. Maar wie was de van die gedachte: Leekens of Garrido?

De international van Club Brugge schept in een interview met Sport/Voetbalmagazine klaarheid over die vraag: “Georges Leekens kwam met de idee aanzetten, alleen werd hij vlak erna ontslagen. (lacht) Hij had er toen al met de directie over gepraat. Niet om een ‘oplossing’ voor mij te zoeken, want onder hem speelde ik ook. Juan Carlos Garrido bracht het in de praktijk.”

“Ik denk dat er achter de idee van Leekens een visie zat. Een jonge, onervaren trainer zou met een opvallende positieswitch van iemand een buzz kunnen zoeken. Leekens niet. Hij deed het wel vaker, van aanvallers verdedigers maken, en meestal positief. Gordan Vidovic, Guillaume Gillet. Daarom heb ik gezegd: oké, we proberen het. Lukt het: des te beter. Bevalt het me niet: dan zien we wel.”

“Ik wilde op dat moment vooral spelen. Ik kwam net terug uit blessure en offensief zou het niet evident worden. Daar was het alleen voor een positie rechts op de flank, in concurrentie met Lestienne, Refaelov, Bacca of Tchité. Later Gudjohnsen… Waarom dan niet als rechtsachter? Van Carl Hoefkens wilden ze af en Tom Høgli vonden ze ook niet top.”

S/VM: Een spits loopt wel meer in de kijker.

Meunier: “Ja, op voorwaarde dat hij er twintig per seizoen maakt. Zo’n speler ben ik niet, ook al kwam ik destijds naar Club om op de 9 of de 10 te spelen en voetbalde daar ik nog geen seconde… De flank was dus evenmin mijn positie, maar het lukte, ik deed er mijn best. Waarom dan niet als rechtsachter? Ik loop veel, heb een goeie techniek, en in balbezit heb ik heel het veld voor mij… Alleen dat verdedigende positiespel moest ik leren.”

S/VM: Ga je nu rechtsachters speciaal bestuderen?

“Op tv let ik er toch op, ja. Mijn voorbeeld is Philippe Lahm, aanwezig zowel offensief als defensief. Een rechtsachter die assists geeft, scoort. Rafael bij Manchester United is ook zo iemand. Marcelo bij Real op links. Voor Club Brugge, dat in de top van België meedraait en altijd het spel moet maken, is het belangrijk om offensieve verdedigers te hebben. Als wij alleen op onze twee flankaanvallers en het nummer 9 zouden rekenen, lukt het offensief niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier