Michy Batshuayi: de coolste der Belgen

Michy Batshuayi is zowel op als naast het veld een opvallende persoonlijkheid. © BELGA

Wie zijn de stijlvolste (zowel op als naast het veld) Belgische voetballers van het moment? Sport/Voetbalmagazine maakte een eigenzinnige selectie. Alvast een voorsmaakje.

Michy Batshuayi: de coolste der Belgen
© Sport/Voetbalmagazine

Je herinnert je vast die ene jongen op de speelplaats. Hij had iets aparts, een soort x-factor. Niet om de haartjes op zijn kin of de kleren die hij droeg, maar om zijn manier van lopen, hoe hij zijn tas droeg of zijn schoenen (niet) strikte. Hij was gewoon … cool.

Maar wat is dat juist, cool? Die vraag stelde de redactie zich om de coolste onder de Belgen te zoeken, de stijlvolste voetballer van ons land. Daartoe stelden we vijf criteria samen.

Joga Bonito: mooi voetbal, spektakel door dribbels en techniek

Johan Cruijff: elegantie aan de bal, borst vooruit en kin omhoog

Charisma: uitstraling, een leider op en naast het veld

Anti-cliché: zegt zijn mening na de match, geen voorgekauwde antwoorden

Swag: cool, stoer, relaxt en chill

Drie kleppers uit ons lijstje van tien:

MICHY BATSHUAYI

Joga Bonito ****

Johan Cruijff ***

Charisma ***

Anti-cliché ***

Swag *****

Met zijn glimlach veroverde hij het land, met zijn goals de wereld. Scoren wil hij, en dus werd hij er gek van als William Vainqueur bij 2-0 het spel vertraagde. Heeft hij de bal, dan denkt hij aan het spektakel: gedurfde dribbels, schijnbewegingen, zooltjes…

Die frivoliteit zet zich door naast het veld. In Frankrijk is hij een hype door zijn eenvoud. Michy is cool omdat hij echt is. Hij dolt tegenwoordig graag met de journalisten en beantwoordt met humor de tweets van zijn fans.

En dan is er natuurlijk nog SpongeBob. Op een moment dat Gucci en Vuitton onmisbaar leken voor profvoetballers, kwam Michy daar af met zijn tas van de beroemde tekenfilmspons. Dat is een vol karton op het vlak van swag!

RADJA NAINGGOLAN

Joga Bonito **

Johan Cruijff *

Charisma *****

Anti-cliché ***

Swag ****

Als tackles met de hiel elegant werden bevonden, dan zou Radja in de vijf categorieën hoog scoren, maar Ninja is eerder een Gennaro Gattuso dan een Johan Cruijff. Al kan hij, in tegenstelling tot de Italiaan, het spel met chirurgische precisie van kant verleggen. En in het Stade de France voerde hij zelfs een zidaneke uit.

Maar Radja is vooral een smoel. Zijn hanenkam verandert voortdurend van kleur en van vorm. Zo iemand wil je ’s avonds niet tegenkomen in een donker steegje – en liever ook niet op het veld…

Zijn uitlatingen zijn soms even opvallend als zijn tattoos. Geen blad voor de mond. Op Twitter uitte hij zijn ongenoegen toen hij niet mee mocht naar het WK. Wordt hij gematigder nu hij een vaste basisplaats heeft veroverd? Nooit, zegt hij! Maar goed ook.

VINCENT KOMPANY

Joga Bonito **

Johan Cruijff *****

Charisma *****

Anti-cliché *

Swag *

Durf aan de toog te beweren dat Vincent al eens een kwaaltje voorwendt om onder een vriendschappelijke wedstrijd uit te komen en er zal altijd iemand zijn die, de ene hand op zijn hart en de andere op zijn pint, de anekdote oprakelt van de match tegen Servië, die de captain uitspeelde met een neus in duizend stukjes. Als dat geen vaderlandsliefde is! Trots zijn op België is cool. Zeker nu we niet meer verliezen tegen Azerbeidzjan.

In zijn matchanalyse durft hij clichés boven te halen, zijn look is gewoontjes en dribbelen is als verdediger niet zijn fort, maar in de andere categorieën scoort Vince een vol karton. Zijn buste oogt als die van een Romeinse veldheer, brede kas en de kin omhoog. Als hij de bal opdrijft, blijft zijn torso quasi onbeweeglijk. En dan zijn charisma! Vincent straalt zo veel zelfzekerheid uit dat de aanvoerdersband op zijn arm lijkt getatoeëerd.

Samenstelling: Guillaume Gautier

Ontdekt wie de andere ‘coole’ Belgen zijn in Sport/Voetbalmagazine van 18 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier