Mido is terug in België: ‘Ik heb nergens spijt van’

Ahmed 'Mido' Hossam © BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Ahmed Hossam (33), roepnaam Mido, is terug in België. Tweedeklasser Lierse SK stelde de voormalige topspits aan als technisch adviseur. In Sport/Voetbalmagazine blikt hij terug op een woelige carrière: ‘Zlatan kon de boel soms even laten bekoelen, ik niet.’

In 2000 streek Ahmed ‘Mido’ Hossam neer in Gent, als zeventienjarige wonderboy uit Caïro. Een jaar en elf doelpunten later ging het al naar Ajax Amsterdam, waar hij met Zlatan Ibrahimovic een explosief aanvalsduo vormde (op en naast het veld), tot Ronald Koeman hem na een zoveelste aanvaring uit de A-kern verbande. De start van een ware odyssee doorheen Europa: Celta de Vigo, Marseille, AS Roma, Tottenham, Middlesbrough, Wigan, Zamalek, West Ham, opnieuw Ajax en Barnsley. Nergens bleef de Egyptische spits langer dan twee jaar. Op zijn dertigste was het heilige vuur gedoofd.

Drie jaar na zijn voetbalpensioen strijkt Mido opnieuw neer in België. Het land waar hij zijn Europese voetbalcarrière lanceerde wil hij nu gebruiken als springplank naar een trainerscarrière. Liersevoorzitter Maged Samy bood hem een functie aan als technisch adviseur van zijn club. “Het niveau van de opleidingen en jeugdtrainers ligt hoog”, legt Mido uit, “daarom is het voor mij nu een goede stap in mijn carrière om naar hier te komen. Mijn UEFA C- en B-licentie heb ik al, komend jaar wil ik mijn A-diploma behalen. Ondertussen kan ik hier het vak leren.”

Koeman en Zlatan

Mido speelde in tal van competities: Spanje, Nederland, Engeland, Italië, België, Frankrijk. Als de beste speler met wie hij ooit speelde, noemt de Egyptenaar Francesco Totti. “Fantastische voetballer en fantastische kapitein. Zijn winnaarsmentaliteit, zijn vista en zijn afwerking zijn fenomenaal.” En de beste trainers? “Ronald Koeman, Luciano Spalletti, Martin Jol. Stuk voor stuk verschillende opvattingen, maar van iedereen kan je iets leren.”

Koeman is een verrassende naam in dat rijtje. Hij is de reden waarom Mido destijds moest vertrekken bij Ajax. “Het heeft inderdaad vaak gebotst tussen ons,” reageert Mido, “hij wilde me op dezelfde manier behandelen als de Nederlanders. Dat werkte niet. Ik was nog jong toen, maar Koeman had ook nog niet de ervaring die hij nu heeft. Misschien zou hij de hele situatie nu anders aanpakken.”

En hij? “Waarschijnlijk niet! (gulle lach) Ik heb nooit spijt van gebeurtenissen in mijn leven. Als ik terugblik op mijn carrière stel ik vast dat ik er misschien meer had kunnen uithalen, want de kwaliteiten had ik, maar tegelijkertijd ben ik zeer tevreden dat ik zoveel verschillende landen en culturen mocht leren kennen. Het maakte van mij een rijker en beter mens. Ik ben nu vader van drie kinderen, ambitieus trainer en gevierd analist. Dat komt allemaal door die ervaringen.”

Bij Ajax speelde hij nog samen met Ibrahimovic. De Zweed bleek toch nog net iets diplomatischer dan karaktertje Mido. “Wanneer hij botste met iemand, kon hij inderdaad soms de boel even laten bekoelen. Ik niet, ik ging all the way en dreef de ruzie op de helling. Ik geloof niet dat iemand volledig kan veranderen, maar nu gedraag ik me toch anders: ik ben niet meer de high flying footballer, . Al zal ik nog altijd rechtuit mijn mening zeggen”, aldus de Egyptische ex-international.

Lees het volledige interview met Mido in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 13 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier