Mignolet, Vertonghen en Kabasele starten tegen Japan

Simon Mignolet © Belga

Of medetopschutter Romelu Lukaku start, is nog niet duidelijk.

Bondscoach Roberto Martinez rekent in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Japan dinsdagavond – de laatste keer dit jaar dat de Rode Duivels in actie komen – op een goede prestatie om 2017 met een positief gevoel te kunnen afsluiten.

‘Japan is een ploeg die heel veel energie uitstraalt. Ze zijn al geplaatst voor het WK. Het is een heel dynamische en moedige ploeg, met veel techniek in de rangen. Je kan ze niet vergelijken met Mexico’, stelde Martinez tijdens een persmoment in het Brugse Jan Breydelstadion, waar de match wordt gespeeld. ‘Het wordt een goede test voor de Wereldbeker. We gaan voor een overwinning maar het is vooral belangrijk dat we het jaar voor een vol stadion kunnen afsluiten met een goede prestatie.’

Wijzigingen

In vergelijking met het 3-3 gelijkspel tegen Mexico verdwijnt Thibaut Courtois uit doel. Simon Mignolet neemt zijn plaats tussen de palen in, zo bevestigde Martinez.

Achterin kunnen de Duivels weer rekenen op de herstelde Jan Vertonghen en Christian Kabasele. Zij kunnen de plaats innemen van Laurent Ciman en Dedryck Boyata, die het allebei moeilijk hadden tegen Mexico. Toby Alderweireld en Vincent Kompany zijn geblesseerd.

Lof voor Lukaku

Romelu Lukaku scoorde vrijdagavond in het Koning Boudewijnstadion zijn 29e en 30e doelpunt als international. Daarmee is de spits van Manchester United gedeeld Belgisch topschutter aller tijden met Paul Van Himst en Bernard Voorhoof.

‘Dat hij op zijn 24e al zover staat, is een monumentale prestatie. Romelu is een schitterende doelpuntenmaker’, zegt Martinez over zijn nummer 9.

Of Lukaku dinsdagavond start tegen Japan, wilde de bondscoach nog niet kwijt. ‘Of hij speelt, hangt er vanaf hoe de laatste training verloopt. We zullen het daarna evalueren’, aldus Martinez.