Moeskroen komt in handen van eigenaar van Lille, Da Cruz keert terug als coach

Voetbalclub Moeskroen komt in handen van de Spaans-Luxemburgse zakenman Gérard Lopez © Belga

Voetbalclub Moeskroen wordt overgenomen door het bedrijf van de Spaans-Luxemburgse zakenman Gérard Lopez, de eigenaar van het Franse Lille. Het nieuws werd zaterdag bevestigd tijdens een persmoment in het stadion van de Henegouwers.

‘Het is niet LOSC (Lille) dat Moeskroen heeft overgenomen, maar mijn bedrijf. Moeskroen is geen satellietclub. Moeskroen heeft een partnership met LOSC om jonge spelers ter beschikking te stellen’, verduidelijkte Lopez, die begin 2017 de controle verwierf bij Lille.

Moeskroen en Lille liggen amper 25 km van elkaar verwijderd en beide clubs hebben ook een onderling verleden. Tussen 2011 en 2015 waren de Noord-Fransen al voor 51 procent aandeelhouder van Moeskroen.

Moeskroen was sinds 2018 in handen van de Thaise zakenman Pairoj Piempongsant. Maar omdat er een sterk vermoeden bestond dat makelaars de lijnen uittekenden in Henegouwen, greep de club de voorbije jaren meermaals naast een licentie in 1A. Moeskroen vocht die beslissing evenwel telkens met succes aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Zo was het ook in mei het geval.

Intussen vond Moeskroen met Fernando Da Cruz ook een nieuwe trainer, als opvolger van de Duitser Bernd Hollerbach. De Fransman was eerder in het voorjaar van 2015 al een half jaar hoofdcoach op Le Canonnier. Hij was er tussen juli 2012 en december 2014 ook assistent en tussen juli 2015 en juli 2017 hoofd jeugdopleidingen.

‘Het doel is om een goede mix te vinden tussen jeugdspelers en ervaren spelers die weten wat er nodig is om in de Jupiler Pro League te overleven’, vertelde de nieuwe coach vlak voor het oefenduel tegen Lille. ‘De Belgische competitie is lastig, in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt. Vijf jaar geleden waren er vier of vijf teams die erboven uitstaken, intussen vonden onder meer Charleroi en Antwerp aansluiting met de top. We willen jongeren opleiden, maar je moet hen ook correct omringen.’