Moeskroenmanager Allaerts pleit voor herziening degradatiesysteem

Paul Allaerts © belgaimage

De algemeen directeur van Excel Mouscron kreeg van het BAS de geruststelling dat de voorbereiding op volgend seizoen kan beginnen.

1. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport gaf jullie gelijk in de zaak waarbij YR KV Mechelen jullie licentie betwistte. Werd het een formaliteit, zoals je had voorzien?

Juist. We hadden ons licentiedossier heel goed voorbereid. Alles was tijdig klaar, zelfs voor de deadlinedatum. Dat stelde ons in staat om vanaf 11 april onze licentie te ontvangen. Nadien diende YR KV Mechelen een protestdossier in bij het BAS. Maar uiteindelijk was er niks veranderd, Mouscron was perfect in orde.

2. Wat moet er nu gedaan worden dat jullie licentie binnen een jaar niet opnieuw wordt betwist? Zie je een mirakelrecept?

‘Ik denk dat we iets moeten doen, omdat we telkens op het einde van het seizoen gecontesteerd worden. Het werd een principe: een club die onbekwaam is om zich te handhaven op het veld, valt de licentie van Mouscron aan, in de hoop zijn eigen vel zo te redden. Pierre François en de Pro League zijn op de hoogte dat we het bestaande systeem moeten herbekijken. Als we het reglement veranderen, als we beslissen dat de sportieve daler sowieso zakt naar 1B, dan zou dat alles vereenvoudigen. Ook alle hogere beroepsmogelijkheden verdwijnen zo. En als dan, ondanks alles, een club die zich redt toch zijn licentie niet ontvangt, moeten we geen optie voorzien voor een extra stijger uit 1B. Dan maak je gewoon een kampioenschap met vijftien teams op. Wij verloren met Mouscron tijd, in afwachting van dit alles. Verschillende makelaars stelde ons spelers voor, maar we konden geen beslissingen nemen. Het was ook onmogelijk om nieuwe sponsors aan te werven. Gelukkig sleepte het verdict niet te lang aan.’

Pairoj Piempongsant zal proberen zoveel mogelijk thuiswedstrijden bij te wonen.

3. De nieuwe Thaise clubeigenaar stelde zich vorige week officieel voor. Eindelijk een grote patron van Mouscron die zich publiekelijk toont na veel verstoppartijen van de vorige meerderheidsaandeelhouders!

‘Het is altijd beter dat de baas zich toont. Daar ga ik mee akkoord. De uitvalsbasis van Pairoj Piempongsant ligt voornamelijk in Engeland, hij reist enorm veel naar overal wat, maar hij zal proberen en zoveel mogelijk thuisduels bij te wonen. Hij zal er dus fysiek bij zijn. Hij wil persoonlijk investeren in dit project, hij heeft veel ideeën om de club te doen groeien. Het is een man die het voetbal kent, die zie je meteen. Ook beschikt hij over een zekere ervaring in het Engelse voetbal. Niet enkel voor de eerste ploeg heeft hij ambities, maar ook voor ons opleidingscentrum. Ook schoof hij al pistes naar voor om onze commerciële inkomsten te verhogen.’

4. Dan is het ook de tijd om de sportieve balans te maken van Frank Defays als coach. Hoe luidt die?

‘Een van de komende dagen zal die evaluatie plaatsvinden. Hij heeft nog een verbintenis tot 2019. Bedoeling is logischerwijze om verder te gaan. Om verschillende redenen was het voor hem niet altijd gemakkelijk. Zijn spelfilosofie verschilt sterk van die van Mircea Rednic. Defays zal zeker nog vooruitgang boeken in de toekomst. Hij drukte zijn ideeën door goed te luisteren, hij bleef met beide voeten op de grond en accentueerde het DNA van Excel. Een DNA waarbij iedereen keihard moet werken om er te geraken.’

5. Teddy Mézague verklaarde tijdens een interview op de RTBF: ‘Play-off 2 is problematisch en soms vervelen we ons steendood op het veld.’ Geen reclame voor ons voetbal, maar hij heeft ook geen ongelijk…

‘Natuurlijk stel ik me zelf ook vragen bij de toegevoegde waarde van play-off 2. Iedereen is tevreden in play-off 1. Alleen vertegenwoordigt dit slechts zes van de zestien ploegen op het hoogste niveau. Voor alle andere spelers eindigt het seizoen bij wijze van spreken op 15 maart. Dan krijg je ongeïnteresseerde spelers, supporters die niet meer komen opdagen… Dat is helemaal niet leuk. Wanneer je prof bent, veronderstellen we dat je alles geeft tot de allerlaatste wedstrijd. Omdat je wordt betaald en ook nog premies kan verdienen. Maar er moet een oplossing worden gevonden, daar zijn de mensen van de Pro League zich goed van bewust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier