Mouscron-trainer Frank Defays: ‘Werner of Bailly moet de club verlaten’

Frank Defays © BELGAIMAGE

De trainer beleeft met Mouscron zijn eerste seizoensvoorbereiding ooit in 1A.

1. Dacht men bij de club dat de rechter KV Mechelen gelijk zou geven en dat Mouscron alsnog zou moeten zakken? Was dat het belangrijkste gespreksonderwerp tot de hervatting van de trainingen?

Dat was vervelend maar iedereen in de club heeft dat toch met de nodige afstand gevolgd. Een kwestie van gewoonte waarschijnlijk! Hier is men het gewoon dat de licentie van Excel gecontesteerd wordt. Het is elk jaar hetzelfde liedje. En het loopt altijd goed af, wat wil zeggen dat alles in orde is. Kortom, dat heeft ons nooit echt uit balans gebracht. Het heeft gewoon de rekrutering wat vertraagd, maar er was nog genoeg tijd om te reageren. En uiteindelijk hebben we geen enkele speler misgelopen door die rechtszaak.

2. Toen je in de loop van vorig seizoen werd aangesteld, zei je ons dat je niet het recht had om je te vergissen omdat je misschien nooit een tweede kans zou krijgen. Welke balans maak je nu voor jezelf op?

Vier, vijf of zes maanden, dat is in ieder geval niet genoeg om een trainer te beoordelen. Ik heb mijn weg moeten zoeken. Dat was niet noodzakelijk eenvoudig, want ik moest me opnieuw aanpassen aan de professionele wereld en die is op tien jaar tijd enorm geëvolueerd. Ik moest ook de manier van werken van deze club ontdekken. Uiteindelijk kan ik niet zeggen dat ik hier tot nu toe succesvol ben geweest, maar je kan ook niet zeggen dat het een flop was. Er zijn altijd zaken die beter kunnen, en vandaag bouwen we rustig op naar de eerste competitiematch. Het is een cliché, maar ik kijk niet verder. Van de kant van het bestuur is het doel duidelijk: het behoud zo snel mogelijk veiligstellen.

Werner óf Bailly moet de club verlaten.

3. Logan Bailly en Olivier Werner zijn er nog steeds. Aangezien je niet van een beurtrol wil weten, betekent dat dat een van de twee op de lange termijn teleurgesteld zal worden. Denk je niet dat dat, gezien hun verleden en hun karakter, de sfeer in de kern zou kunnen aantasten?

De situatie is heel duidelijk: het doel is dat een van die twee doelmannen de club verlaat. Want dit is niet de situatie die ik wil en ook Werner en Bailly willen dit niet. Er moet heel snel een oplossing komen. Een club zoals deze moet een ervaren doelman hebben, en nu zijn er twee. Als ze blijven, moet er een puur sportieve beslissing gemaakt worden. Ik ben bereid dat te doen als het nodig is. Daarna zal ik het zo goed mogelijk beheren.

4. Door het WK en de prestaties van de Duivels ligt niemand wakker van de hervatting van de trainingen in 1A. De interesse van de media is zo goed als onbestaande. Heb je het liever zo of zou je willen dat dat snel verandert?

Eerlijk gezegd vind ik dit wel oké. Het laat ons toe om in alle sereniteit te werken en er wordt geen druk op ons gelegd. Maar wanneer het WK afgelopen is, zal alles snel terug normaal zijn. Vorig seizoen heeft Mouscron ook nogal wat positieve commentaren gekregen in het begin van de competitie. Dat moet nu weer het doel zijn voor de spelers, de staf en voor de club in zijn geheel.

5. De competitiestart komt er met rasse schreden aan en je kern is verre van definitief. Maakt je dat niet ongerust?

Dat is helemaal nieuw voor mij. Ik ontdek een mercato die lang duurt. Tussen de eerste trainingen en de eerste competitiematch zit enorm veel tijd. En het is geweten dat de beste koopjes meestal pas op het einde gebeuren, dus is het onmogelijk om je kern compleet te hebben voor de eerste training. Ik weet ook dat mijn groep niet volledig zal zijn voor de eerste match. Daar kan ik mee leven. Ik werk dagelijks met de spelers die ik ter beschikking krijg, punt aan de lijn. Er zijn al een tiental nieuwe spelers bij gekomen, van wie er een aantal komen testen. Onze stage in Nederland deden we met 31 spelers. Dat is te veel. We gaan proberen de groep wat af te slanken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier