Mpoku: ‘Wat had ik bij PSG kunnen gaan doen?’

Paul-José Mpoku © Belga Image

Paul-José Mpoku, tijdens de winterstop van Standard naar Cagliari getransfereerd, miste zijn debuut in de Serie A niet. Hij scoorde meteen in zijn eerste match. Sport/Voetbalmagazine was erbij en kreeg ‘en passant’ het relaas van een turbulente transferperiode te horen.

In feite ligt Paul-José Mpoku onder contract bij Al Arabi, dat hem nu uitleent aan het Italiaanse Cagliari. Een constructie met een Qatarese investeerder zoals ook Maxime Lestienne (Genoa) er een heeft.

S/VM: Je hebt voor vijf jaar getekend bij een Qatarees investeringsfonds. Ben je niet ongerust dat je je sportieve toekomst niet meer in handen hebt?

Mpoku: “Waarom zou ik mijn lot niet meer in handen hebben? Ik heb zelf voor Cagliari gekozen. Al Arabi had liever gehad dat ik naar een grotere club ging zodat mijn marktwaarde stijgt. Maar ik wou spelen en hun voorstel interesseerde me dus niet.”

S/VM: Deze nieuwe situatie bemoeilijkt dus de overeenkomst?

“Ja, dat is zo … Maar uiteindelijk ben ik toch daar gegaan waar ik wilde.”

S/VM: Welke clubs waren er nog geïnteresseerd?

“Ik heb twee keer gesproken met de sportief directeur van Hamburg, maar zij zochten vooral een aanvaller. Nog heel wat clubs hebben me gemaild om te beginnen onderhandelen. (hij haalt zijn smartphone uit en toont ons de aanbiedingen) Hier heb je de mail van QPR, er was ook Southampton, Monaco.”

S/VM: Je was ook dicht bij een overstap naar Inter?

“Ja, maar een speler van Inter, Joel Obi, moest door Al Arabi gekocht worden. Dat was onderdeel van de deal. Op het laatste moment heeft Al Arabi zich teruggetrokken in verband met Obi, terwijl ik me klaarmaakte voor een ontmoeting met Roberto Mancini.”

S/VM: Ook PSG werd genoemd?

“Al Arabi heeft contact opgenomen met mijn advocaat om te zeggen dat PSG geïnteresseerd was. Ik heb hen gezegd: ‘Maar zijn jullie ziek?’ Wat zou ik daar hebben kunnen uitrichten? Mijn doel is te spelen en te leren. Daarom is Cagliari voor mij perfect op dit moment in mijn carrière. Bij Inter had je op de flanken al Xherdan Shaqiri en Lukas Podolski die ze net hadden gekocht. Dat maakte de opdracht ingewikkeld. Ik heb ook met Radja (Nainggolan, nvdr) gepraat die mij zei dat Cagliari de ideale club was voor mij, dat ik ging leren zonder te veel druk. Hij heeft me ook verteld dat het leven hier prachtig is. Maar vooral voelde ik dat het bestuur me echt wilde. Daarbij, de trainer is niet eender wie: Gianfranco Zola! Als een mythische speler zoals hij je belt en zoveel interesse in je toont, doet dat toch iets. Mijn raadgevers hebben me gezegd niet af te gaan op het klassement of het stadion, maar dat ik ging spelen in de Serie A onder leiding van een voormalige grote speler.”

S/VM: Was de Premier League of de Bundesliga geen grotere droom?

“Ik was gek van Duitsland, dat klopt. Ik heb contact gehad met de makelaar van Roberto Di Matteo met de bedoeling getransfereerd te worden naar Schalke. Er was interesse maar ik weet niet of het concreet was. Frankfurt heeft van zich laten horen op het laatst, men heeft me ook van Real Sociedad gesproken, maar ik wilde er niets meer van weten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier