Munaron: ‘Elke drie maanden valt de VDAB mij lastig’

© BELGA

Jacky Munaron, ex-keepertrainer bij Anderlecht, de Rode Duivels en AA Gent, is op zoek naar een nieuwe job. Dat dat niet van een leien dakje loopt, getuigt hij in Sport/Voetbalmagazine.

Vorige zomer werd het contract van Munaron (58) als keeperstrainer bij AA Gent niet verlengd. Dat afscheid ligt nog steeds op zijn maag.

Munaron: “Dat getuigde van een stuitend gebrek aan tact en klasse. Michel Louwagie vertelde me dat op het moment dat ik met mijn zoon terugkeerde van zijn eerste chemokuur, nadat bij hem kanker was vastgesteld. Louwagie wist waarom ik die dag in het ziekenhuis moest zijn. Ze konden me niks verwijten, dus zeiden ze maar dat ik te oud was… Als dat zo is, dan heeft de manager zelf zijn houdbaarheidsdatum ook overschreden. Gent wil een grote club worden, maar op het vlak van omgaan met mensen is er nog werk aan de winkel.”

Falende trainersbond

Ondertussen stuurt hij zijn cv rond, op zoek naar een nieuwe werkgever. Vindt hij dat, gezien zijn palmares, verbazend of onrechtvaardig? “Verbazend én onrechtvaardig”, antwoordt de ex-doelman van de Rode Duivels. “Ik ben toch nog geen 70, hé!”

“Zal ik even zeggen met welke doelmannen ik gewerkt heb? Filip De Wilde, Daniel Zitka, Silvio Proto, Bojan Jorgacevic, Sinan Bolat, Thibaut Courtois, Simon Mignolet… Er is een trainersbond die verondersteld wordt deuren voor ons te openen in het buitenland, maar het resultaat is nul komma nul. Professionele trainers worden verplicht om schoenen te gaan verkopen. Als ik dan zie hoe de Nederlanders zich overal binnenwerken! Zij moeten ons toch niet leren hoe je een bal moet pakken, wat keepers betreft hebben wij veel meer prestige.”

VDAB

“Ik stuur voortdurend mijn cv op,” gaat Munaron zijn relaas verder, “maar vaak hebben clubs niet eens de beleefdheid om te antwoorden. Dat ik zo veel solliciteer is ook een wettelijke verplichting. Alle drie maanden valt de VDAB me lastig, willen ze weten of ik wel genoeg mijn best gedaan heb om werk te vinden. Die mensen begrijpen niks van het voetbal, die weten niet dat clubs tijdens het seizoen zelden van keeperstrainer wisselen. Dat is hard.”

“Als ik komende zomer niks vind, zal ik iets anders moeten gaan doen. Ik heb geen keuze, ik ben te jong om hele dagen voor de tv te zitten of boodschappen te doen met mijn vrouw.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier