Mununga: ‘Ik was te naïef’

© IMAGEGLOBE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Twee jaar geleden was Joachim Mununga uitblinker bij KV Mechelen. Hij trok naar Turkije, waar hij het al gauw voor bekeken hield. Na nog eens een desastreus seizoen bij Beerschot wil hij zich op zijn 25e bij Bergen herpakken.

Sinds hij KV Mechelen verliet, belandde Joachim Mununga in de anonimiteit. “In Turkije werden mijn prestaties minder”, erkent hij. “Bij Beerschot ben ik mee weggegleden in een negatieve spiraal. Ik kon het tij niet meer keren.”

“Het zag er nochtans goed uit, dat project. Ik heb me laten aansteken door het enthousiasme van de voorzitter, ook al kon ik elders meer verdienen en hoorde je toen al geruchten over financiële problemen. Ik was te naïef, maar ik was niet alleen: 22 spelers zijn er naïef geweest.”

In Sport/Voetbalmagazine legt de rechterflankspeler uit waarom hij voor Bergen kiest om zich te rehabiliteren. “Wamberto – over wiens zoon ik me vorig jaar bij Beerschot zo’n beetje ontfermd heb – had me gezegd dat hij zelf ooit bij Bergen rust had gevonden.”

“Een paar jaar geleden was ik er al eens gaan onderhandelen. Met Geert Broeckaert heb ik nog bij Moeskroen samengewerkt. Enzo Scifo kruiste ik net bij Tubeke: hij kwam en ik ging. Ik heb nog één training van hem meegemaakt. En ik praatte wel eens met sportief Dimitri Mbuyu omdat we allebei van Congolese komaf zijn.”

Geviseerd

Bij Beerschot was er naast de sportieve ellende, ook buiten het veld weinig reden tot feesten. Mununga spreekt in Sport/Voetbalmagazine over de weinig positieve manier waarop een deel van de Beerschotaanhang hem bejegende.

Mununga: “Ik vond een deel van het publiek – sorry om het zo cru uit te drukken – fascistisch en slecht. Ik werd geviseerd, maar niet meer of minder dan andere spelers. Je hoort op het Kiel van alles, ze maken je uit voor aap, voor makak. Ik was er op voorbereid toen ik er tekende, daarom heeft het me ook niet echt geraakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier