Mysterieuze Indonesiër achter Emilio Ferrera ontmaskerd

© BelgaImage
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Al bijna twee jaar wordt het FCV Dender van technisch directeur Emilio Ferrera gefinancierd door een mysterieuze Indonesiër. Sport/Voetbalmagazine achterhaalde zijn identiteit.

De Indonesische investeerder achter FCV Dender heet Sihar Sitorus. Sitorus is voormalig topman van de Indonesische voetbalbond, gefortuneerd zakenman en politicus, en clubeigenaar in Indonesië. Hij kwam bij FCV Dender terecht via het Engelse makelaarskantoor Catalyst4Soccer. Dat suggereert op zijn website dat Sitorus 51 procent van de aandelen in Dender verwierf. Bij Dender wordt dat ontkend. “Wij blijven baas in eigen huis”, zegt sportief verantwoordelijke Christian Mellaerts.

Sitorus plaatste in 2013 met de Zwitser Pascal Reichen zijn mannetje in het dagelijks management van Dender. Reichen bevestigt Sitorus’ betrokkenheid bij de Belgische derdeklasseclub, “maar eigenlijk wil hij niet dat zijn naam aan Dender wordt verbonden. De spotlights moeten gericht zijn op het team, de spelers, de coach en de club. Wij willen gewoon de club vooruit stuwen en de aandacht niet naar één persoon toezuigen.”

Sinds Emilio Ferrera eind december Dender sportief in handen nam, realiseerde de ploeg een opvallende remonte. De ambitie is duidelijk. Reichen: “Naar de eerste klasse terugkeren. Sitorus en ik hebben elk een goed netwerk. Als we hier een club hebben in de eerste klasse, kunnen we onze netwerken beter gebruiken. We hebben contacten bij verscheidene grote clubs, onder meer in Engeland en Italië.”

Het netwerk van Sitorus reikt tot ver buiten Zuidoost-Azië en Europa. Op de website van zijn club Pro Duta FC is prominent het logo van Boca Juniors afgebeeld. ‘Boca Juniors Football Schools Indonesia’ staat erbij. Reichen bevestigt dat Sitorus voor zijn jeugdacademies in Indonesië de rechten bezit op het gebruik van de naam van de mythische Argentijnse club. “Maar hij gebruikt ze maar bij één van zijn drie academies.”

Hoewel hij beweert Sitorus al enkele jaren te kennen, zegt Reichen niet te weten in welke business hij actief is. Bevestigen of het de palmolie- en koffie-industrie is, zoals bronnen rond de club menen te weten, kan of wil hij niet. Om een idee te geven van de rijkdom en status van Sitorus: hij zou in 2012 een optrekje ter waarde van ruim 7 miljoen dollar hebben gekocht in Beverly Hills, Californië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier