Na de inval in Neerpede: hoe de Belgische justitie achter supermakelaar Pini Zahavi aangaat

© belgaimage

Met de transfer van Aleksandar Mitrovic en de overname van Mouscron in juli 2015 deed Pini Zahavi, de koning der makelaars, zijn intrede in het hart van het Belgisch voetbal. Uitleg bij een explosief dossier.

Wat heeft het voetbalschandaal allemaal teweeggebracht? Al op 14 november, een maand nadat het Belgisch voetbal op zijn grondvesten daverde, kregen voetbalclub Excel Mouscron, oud-voorzitter Edward Van Daele, voorzitter Patrick Declerck en algemeen directeur Paul Allaerts het bezoek van speurders, op initiatief van onderzoeksrechter Michel Claise. Die drie werden ook verhoord, maar nadien weer vrijgelaten.

Een jaar geleden werd een belangrijk bestuurslid van het Belgisch voetbal naar Londen uitgenodigd om er de tafel – en een fles Château Cheval van 8000 euro – te delen met Pini Zahavi.

Op 24 april, omstreeks negen uur ’s ochtends, was het diezelfde Brusselse onderzoeksrechter, gespecialiseerd in financiële zaken, die samen met een dertigtal politieagenten neerstreek op Neerpede om er de kasten en laden van het paars-witte huis overhoop te halen. Hoeft het gezegd te worden dat die actie niet onopgemerkt bleef?

Tussen 14 november en 24 april, tussen Anderlecht en Excel Mouscron, bevindt zich steeds één bepaalde figuur op de achtergrond: Pini Zahavi, ‘de machtigste man in de voetbalwereld’, zoals de Franse journalist Romain Molina hem omschrijft in het boek La Mano Negra.

De man die erin slaagde om het dossier van Neymar in goede banen te leiden toen die naar PSG trok, en die daarmee en passant een commissie opstreek van 10,7 miljoen euro. Een supermakelaar, die omgaat met politici en staatsleiders en die achter enkele clubs en investeringsfondsen zit. De top van de piramide van de voetbalbusiness op basis van verborgen commissies, offshore rekeningen en belastingparadijzen.

‘Hij is niet de nummer één van het voetbal, hij is het voetbal. Hij controleert het van a tot z’, aldus nog journalist Romain Molina.

De komst van Mister Fix-it

Mister Fix-it (‘de klusjesman’, zoals de bijnaam van Zahavi luidt) maakt een opgemerkte intrede in het Belgisch voetbal in de zomer van 2015. Eerst in Moeskroen, bij de overname van de club Excel Mouscron. ‘Het is een Maltees fonds ( Gol Football Malta Ltd, nvdr), gerund door Pini Zahavi, dat investeert’, zei de voormalige voorzitter Edward Van Daele destijds. ‘Zahavi is een Israëlische makelaar die dicht bij Roman Abramovitsj staat. Persoonlijk hebben we hem nog niet ontmoet.’

Zahavi zal zich maar zelden laten opmerken op Le Canonnier. De gewezen sportjournalist verschijnt overigens zelden in het openbaar. En nog minder tijdens een transfer. Je zult hem nooit fier zien poseren naast een speler om een transfer officieel aan te kondigen. Hij is iemand die faciliteert, die zaken mogelijk maakt, de makelaar van de makelaars.

Nochtans is het zijn naam die valt in de zomer van 2015 bij de overstap van Aleksandar Mitrovic en Chancel Mbemba naar Newcastle United. Sporting Anderlecht is verheugd dat het flink heeft gecasht bij die twee transfers. En een jaar eerder, bij de komst van Steven Defour van Porto naar Anderlecht, ging Herman Van Holsbeeck er prat op dat hij had kunnen rekenen op een andere beroemde bemiddelaar, die bij ons nog veel beter gekend is: Luciano D’Onofrio. Met de hulp van Pini of Luciano gelooft Anderlecht een nieuwe dimensie binnen te stappen.

Mitrovic en de commissies

Momenteel is het federale parket geïnteresseerd in het dossier van Mitrovic’ transfer naar Newcastle. Dat heeft enkele schaduwkanten en er zijn meerdere tussenpersonen bij betrokken: Pini Zahavi, zijn rechterhand Fali Ramadani (een vennoot bij de overname van Mouscron en betrokken bij het dossier van Luka Milivojevic in 2013, dat van Marko Marin in januari 2015 en nadien dat van Stefano Okaka en Filip Djuricic), Christophe Henrotay (makelaar en vriend van Herman Van Holsbeeck), maar ook Ivica, de vader van Aleksandar Mitrovic, via de maatschappij Mgobal.

De krant Le Soir onthulde, via Football Leaks, dat de transfer van de Servische aanvaller naar Noord-Engeland 16,5 miljoen euro heeft opgebracht voor de schatkist van Anderlecht. Die van Chancel Mbemba ongeveer 12 miljoen euro. Een mooi zaakje voor de Brusselse club. Maar minder mooi voor Partizan Belgrado (de club van Mitrovic voor die naar België kwam), dat nooit de 20 procent van de meerwaarde op de transfer kreeg. Van het transferbedrag van het duo Mitrovic-Mbemba moet je nog aanzienlijke commissies aftrekken, die in de zakken van de genoemde makelaars verdwenen zijn.

Herman Van Holsbeeck gaf in Sport/Voetbalmagazine toe: ‘Ja, er zijn buitengewone commissies betaald voor buitengewone transfers zoals die van Aleksandar Mitrovic en Chancel Mbemba, die de club 30 miljoen opgebracht hebben dankzij de tussenkomst van Pini Zahavi of Fali Ramadani in die dossiers. Idem voor de transfer van Youri Tielemans ( diens makelaar was toen Christophe Henrotay, nvdr) naar Monaco voor 25 miljoen. Ik denk dat het een win-winsituatie is voor iedereen: de club, de speler en de makelaars.’

Na dit nieuwe onderzoek, nadat in oktober operatie Propere Handen van start was gegaan, herinnerde Michael Verschueren eraan dat: ‘Niet Anderlecht wordt geviseerd, maar bepaalde makelaars.’ En via hen de voormalige directie.

Bij de transfers van Mitrovic en Mbemba in 2015 had Verschueren junior in de raad van bestuur al aan de alarmbel getrokken betreffende die te hoge commissies. Maar de onvoorwaardelijke steun van voorzitter Roger Vanden Stock aan zijn algemeen directeur liet niet toe dat de transferpolitiek in vraag werd gesteld. Van Holsbeeck glimlachte zelfs om zijn tegenstander, die veilig ver weg zat in zijn postje bij de ECA.

Van Holsbeeck – Ramadani – Zahavi

Na zijn ontslag bij Sporting Anderlecht in april vorig jaar schoolde Herman Van Holsbeeck zich om tot spelersmakelaar. Hij werkt vooral op de Belgische en Nederlandse markt, voor rekening van ‘supermakelaar’ Fali Ramadani, een Macedoniër van Albanese komaf.

Nadat hij in augustus was tussengekomen in de uitleenbeurt van Marko Grujic (van Liverpool naar Hertha BSC), probeerde Van Holsbeeck het jonge Anderlechttalent Jérémy Doku naar Liverpool te loodsen en zich te bemoeien met de transfer van Alen Halilovic naar Standard. Zonder succes. Ramadani van zijn kant deed ei zo na de transfer van de Kroatische middenvelder mislukken door druk te zetten op Leonardo, de sportief directeur van AC Milan.

Ook al vormt België maar een klein onderdeel van zijn almacht, toch is Pini Zahavi zijn netwerk in ons land blijven uitbreiden. Een jaar geleden werd een van de belangrijkste bestuursleden van het Belgisch voetbal naar Londen uitgenodigd om er de tafel – en een fles Château Cheval van 8000 euro – te delen met de Israëlische makelaar.

Na het onderzoek van vorige woensdag toonde Zahavi zich erg sereen. ‘Ze mogen alles komen controleren wat ze willen aangaande die transfer. Alles staat zwart op wit in het contract. Perfect volgens de wet. Het gerecht kan blijven zoeken, maar zal niks vinden.’

Iemand uit zijn entourage toont zich verbaasd over het onderzoek. ‘Het systeem-Zahavi betekent bedrog op internationale schaal. Ik zie niet goed hoe hij zou kunnen verontrust worden door de Belgische justitie.’

Nochtans lijkt ons ‘kleine’ federale parket vastbesloten om de baas van het wereldvoetbal ten val te brengen. Wordt vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content