Naar een competitie van twintig clubs?

Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

G5, K11 en 1B overlegden over de verdeling van de WK-winst en het format van onze competitie. Meer en meer gaan stemmen op om de play-offs overboord te kieperen.

Vandaag woensdag vergaderen de 24 profclubs. Op de agenda staat onder meer de verdeling van de winst van het WK 2018. De Pro League mag zo’n 3,2 miljoen euro uitdelen. Het voorstel van de raad van bestuur is het volgende: 50.000 euro voor elke club en de resterende 2 miljoen wordt verspreid over de G5, omdat zij het meest investeren in jeugdopleiding en meestal de internationals leveren.

Maar daar is niet iedereen het mee eens. Zeker niet omdat de kostprijs van het nieuwe videosysteem dat de profclubs willen installeren op vraag van Roberto Martínez, wél evenredig wordt verdeeld over alle 24 profclubs. Dat gaat hen zo’n 28.000 euro per jaar kosten.

Bye bye play-offs?

Ook op de agenda: het competitieformat. Na volgend seizoen kan dat veranderd worden, omdat er dan ook over een nieuw televisiecontract wordt onderhandeld. De voorstanders van play-offs lijken stilaan in de minderheid. Alleen KAA Gent en KRC Genk zijn nog luidop gewonnen voor het systeem. Anderlecht aarzelt, de rest is tegen. Ook Antwerp, nieuwkomer in play-off 1.

Vorige week donderdag verzamelde 1B om een gezamenlijk standpunt te bepalen, vorige maandag deden de K11 dat. Voor een systeem 14 (in 1A)-10 (1B) lijkt op dit moment niemand gewonnen. Eén grote profvoetbalafdeling met twintig clubs en daaronder direct de eerste amateurs is wél een denkpiste die aan supporters wint.

Dat zou immers kunnen inhouden dat volgend seizoen niemand uit 1A degradeert én vier ploegen uit 1B promoveren, in plaats van nu slechts één. Behoud je de degradatie in 1A, dan kunnen er zelfs vijf uit 1B promoveren.

De grote pineut zijn dan wel de vier profploegen die veroordeeld worden tot degradatie naar het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen erna kunnen clubs met een licentie voor het profvoetbal wel weer iets gemakkelijker naar 1A. Wellicht hebben ploegen als Lierse Kempenzonen, RWDM of FC Liège wel oren naar die grotere openheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier