Napoli moet tegen Club Brugge zijn gezicht redden

© Belga Image

De nieuwe trainer, de vijfde in tien jaar, werd beloofd dat hij ondanks de tegenvallende resultaten ruim de tijd krijgt om een team te bouwen. Maar geduld is in een woelig milieu als Napels een relatief begrip.

De Brugse spelers en fans zullen verbaasd zijn als ze donderdagavond in een niet eens half gevuld San Paolostadion in Napels arriveren. Dat heeft niet alleen te maken met de geringe belangstelling voor dit duel, de magere voorverkoop en de slechte start van de ploeg van Dries Mertens, maar ook met het feit dat de curva’s achter de goals gesloten blijven na eerdere incidenten. Een paar weken geleden werd ook tijdens Napoli-Sampdoria nog iemand in die tribunes neergestoken. Net nu buigt het stadsbestuur zich over een plan tot verbouwing van het aftandse stadion. De architect die ook het Juventus Stadium ontwierp, maakte een maquette voor een stadion dat plaats zou bieden aan ‘amper’ 41.000 toeschouwers in plaats van de 60.240 nu.

Met twee op negen moet Napoli al meteen gaan achtervolgen. Met een thuiswedstrijd tegen Lazio en een verplaatsing naar Juventus, dat ook al krasselend begon, voor de boeg, ziet dat er niet goed uit. Klein lichtpuntje: de goeie invalbeurt van Mertens vorige week. Op de eerste speeldag startte Mertens in de basis, maar vervolgens verhuisde hij naar de bank.

Nieuwe trainer

De nieuwe trainer Maurizio Sarri, die op zijn 57e aan zijn Europees debuut toe is en ook nog maar één jaar ervaring heeft als trainer in de Serie A (vorig jaar was hij met het Toscaanse Empoli, waarmee hij de promotie had bewerkstelligd, de revelatie), heeft wel een patent op een slechte start met zijn ploegen. Sarri, een voormalig bankdirecteur die nooit professioneel voetbalde, werd als opvolger gehaald voor de naar Real vertrokken Rafael Benitez. De eerste kandidaat van Aurelio De Laurentiis was Unai Emery, maar de trainer van Europa Leaguewinnaar FC Sevilla was niet geïnteresseerd in een ploeg die geen Champions League speelde.

Sarri is een type Sacchi. Een trainer die zweert bij vaste patronen, vooral achterin, en wiens team, eenmaal gerodeerd mooi voetbal speelt, gebaseerd op automatismen. Hij liet in de voorbereiding een viertal drones aankopen, die de trainingen vanuit de lucht filmen. ’s Avonds gaan Sarri en zijn assistenten aan de slag met de resultaten van de beelden, om de hiaten op training bij te sturen.

Tactiek

Werken en trainen doen de spelers van Napoli nu genoeg, na het relatief lichte regime waar ze onder Benitez van genoten. Maar voorlopig levert dat nog niet de gewenste resultaten op. Vorig weekend veranderde Sarri zijn 4-2-3-1 waar Napoli mee aan de slag ging, in een 4-3-3.

Kwaliteit heeft Napoli nog steeds. Met de terugkeer van Pepe Reina, vorig jaar op de bank bij Bayern, heeft het een betere keeper dan Gabriel vorig jaar. Voorin staat nog steeds Gonzalo Higuain, de spits van de Argentijnse nationale ploeg. In Higuains contract staat een opstapclausule van 94 miljoen euro, en daar houdt De Laurentiis zich ook aan.

Gonzalo Higuain
Gonzalo Higuain© Belga Image

Hij wuifde ook glimlachend een bod van 25 miljoen euro van Juventus op de Slovaakse middenvelder Marek Hamsik weg. En toen de manager van Dries Mertens gewag maakte van interesse van Inter voor Dries en aanvaller Gabbiadini, werd De Laurentiis erg boos.

Investeren

Geld heeft hij niet nodig, de filmproducent die tien jaar geleden in juni 2005 de failliete club overnam, die toen in derde klasse wegdeemsterde, en geen spelers, trainer, uitrustingen of trainingsballen had.

Sindsdien investeerde hij flink, maar altijd met een oog op de financiële situatie van de club. De voorbije acht jaar maakte Napoli als één van de weinige Italiaanse eersteklassers telkens winst, maar dit jaar zou dat anders kunnen worden, omdat de club de geplande inkomsten van de Champions League misloopt.

Dit jaar werd er al gemord toen op de laatste dag van de mercato de transfer van international en nummer tien Roberto Soriano afsprong. Soriano onderhandelde ook met Milan, zegde die club in de vooravond af, maar de besprekingen met Napoli verliepen moeizaam, om pas kort voor elf uur afgerond te worden. Toen liep het door een administratief probleem nog mis, waardoor Soriano voorlopig gewoon bij Sampdoria blijft en Napoli de gewenste pion op het schaakbord niet kreeg.

Ook aan het euvel van vorig jaar, een kwetsbare defensie, is amper iets gedaan. Het gevolg? Zes tegengoals in de eerste drie competitiewedstrijden, en een team dat al vier maanden niet meer won in een officiële wedstrijd, sinds het op 18 mei Cesena klopte. Tegen Club komt waarschijnlijk wel opnieuw Kalidou Koulibaly aan de aftrap. De ex-speler van Genk ontwikkelde zich vorig seizoen in geen tijd tot een absolute aanwinst.

Mertens ligt zoals steeds in balans met Callejon en Gabbiadini voor de rol van tweede spits naast Higuain, al bestaat de kans dat Sarri, gezien de goeie tweede helft bij Empoli, vasthoudt aan de 4-3-3 waarmee hij daar experimenteerde.

In elk geval beloofde De Laurentiis dat de nieuwe trainer, zijn vijfde in tien jaar voorzitterschap, ondanks de tegenvallende resultaten ruim de tijd krijgt om een team te bouwen. Maar geduld is in een woelig milieu als Napels een relatief begrip.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier