Nations League: Derby der Lage Landen, ook Wales en Polen in Belgische groep

© Belga Image

In de derde editie van de Nations League werd België in een groep gekoppeld aan Nederland, Polen en Wales.

Alle UEFA-landen werden ondergebracht in vier divisies, op basis van hun prestaties in de Nations League 2020/21. Divisies A, B en C tellen elk 16 teams, die in vier groepen van vier terechtkwamen. De overige zeven ploegen werden in divisie D ingedeeld in een poule van vier en een poule van drie landen. België zat bij de loting in de eerste pot van de A-divisie, het team van Roberto Martinez kon zo niet uitkomen tegen titelverdediger en wereldkampioen Frankrijk, Spanje en Europees kampioen Italië.

België kreeg uit pot twee Nederland voor de kiezen. Polen kwam uit pot drie en Wales uit pot vier. Alle groepswedstrijden (heen en terug) zijn voorzien in juni en september 2022, met vier van de zes speeldagen in juni aangezien het WK 2022 in de winter plaatsvindt in Qatar (21/11-18/12). De vier groepswinnaars in de A-divisie stoten door naar de Final Four, die in juni 2023 georganiseerd wordt. De nummers vier in de divisie A degraderen.

De Rode Duivels schopten het in de voorbije editie van de Nations League tot in de Final Four, nadat ze groepswinnaar werden voor Denemarken, Engeland en IJsland. Het finaletoernooi verliep niet zoals verhoopt voor het nummer 1 op de FIFA-ranking, de Belgen verloren van zowel Frankrijk (2-3) als Italië (1-2) en eindigden op de vierde plaats. De Fransen volgden op de nog korte erelijst Portugal op. In de eerste jaargang van de Nations League (2018/19) grepen de Belgen, die het toen in hun poule moesten afleggen tegen Zwitserland, nipt naast een plaats in de Final Four.