New look STVV: Japanners beslissen, Belgen voeren uit

Yusuke Muranaka, senior vicepresident van DMM.com © belgaimage
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

De nieuwe voorzitter van STVV liet tussen de lijnen verstaan dat hij in het najaar van 2019 Europees wil spelen.

De Japanse overname van STVV is sinds vorige vrijdag een feit. DMM.com heeft 99,99 procent van de aandelen in handen en installeerde met Naokmazu Tsuruta en Hiroki Yamamoto twee bijkomende Japanners in de raad van bestuur. Samen met de nieuwe voorzitter Yusuke Muranaka staat de teller dus op drie Japanners.

David Meekers, gepromoveerd tot gedelegeerd bestuurder, en Robrecht Asnong zijn de overgebleven Belgen na het ontslag van Marieke Höfte en Benoît Robert.

Met het vertrek van Robert komt er meteen een einde aan het plan om Sint-Truiden ook een Franstalige inslag te geven. Vermoed wordt dat de Japanners komaf willen maken met de clan Duchâtelet. Philippe Bormans blijft gewoon CEO.

Op papier heeft DMM.com dus de macht, in de praktijk zal Muranaka de doelstellingen vastleggen en mogen Bormans en aanverwanten alles uitvoeren. Omdat de Japanners nog niet helemaal vertrouwd zijn met het Europese voetbal willen ze het sportieve departement nog niet in handen nemen.

Tussen de lijnen liet Muranaka wel verstaan dat hij in het najaar van 2019 Europees wil spelen. Meekers wacht de moeilijke taak om zijn rechtstreekse baas te overtuigen dat een Europees ticket niet op bestelling komt.

Om zijn ambities kracht bij te zetten, zou DMM.com een transferbudget van vier tot vijf miljoen euro willen deblokkeren, te besteden tijdens de winter- en zomermercato van 2018.