Nieuw stadion voor Anderlecht vanaf 2019

. © BELGA

De stad Brussel betaalt vanaf de oplevering jaarlijks vier miljoen euro voor de uitbating van het Eurostadion. Dat bevestigde de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) tijdens een persconferentie op het stadhuis van Brussel. Bedoeling is dat Anderlecht vanaf 2019 zijn intrek neemt in het stadion.

Yvan Mayeur, de Brusselse minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR), bouwheer Paul Gheysens van Ghelamco en Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock gaven zaterdagmiddag een gezamenlijke persconferentie in het Brusselse stadhuis om wat meer uitleg te geven over het akkoord omtrent het gebruik van het Eurostadion, dat een capaciteit zal hebben van 60.000 zitplaatsen. Vrijdag was immers gelekt dat de stad Brussel jaarlijks een financiële tussenkomst van vier miljoen euro zal doen. Volgens de Brusselse burgemeester is dat echter niet meer dan een storm in een glas water, omdat RSC Anderlecht niet de enige gebruiker van het nieuwe stadion wordt.

‘Het wordt immers niet alleen een stadion voor RSC Anderlecht, maar het is een socio-sportief project voor de hele buurt en de stad Brussel.’

“BAM/Ghelamco betaalt alle bouwkosten en neemt dus ook alle financiële risico’s. Wij willen het stadion echter wel gebruiken en daarvoor dient die jaarlijkse vergoeding. Het wordt immers niet alleen een stadion voor RSC Anderlecht, maar het is een socio-sportief project voor de hele buurt en de stad Brussel”, verduidelijkte Mayeur. “Het gaat om hetzelfde bedrag dat we nu jaarlijks nog moeten betalen voor de exploitatie van het Koning Boudewijnstadion.

We hebben beslist dat we niet meer in het Koning Boudewijnstadion willen investeren en het vrijgekomen budget zullen we bijdragen aan de exploitatie van het nieuwe Eurostadion. Een problematische kost zetten we zo om in een investering voor de toekomst.”

Na de bouw van het nieuwe Eurostadion op parking C van de Heizel wordt het Koning Boudewijnstadion in 2020 helemaal afgebroken.

Voorbereiding EK 2020

Twee jaar geleden werd parking C van de Heizel aangeduid als locatie voor het nieuwe stadion. Met BAM/Ghelamco werd er in maart een bouwheer gekozen, maar de onderhandelingen over de kostprijs van de exploitatie verliepen moeizamer. “Na maanden hard werken en intens onderhandelen kan de bouw van het Eurostadion een feit worden. We zijn in ons opzet geslaagd: we wilden absoluut een stadion met private investeerders en RSC Anderlecht als huurder.”

Op 29 juni spreekt de gemeenteraad zich uit over het akkoord. De volgende stap is het aanvragen van een bouwvergunning.

In juli 2019 wil Anderlecht zijn intrek nemen in het nieuwe stadion. 2019 is overigens ook de deadline van de Europese Voetbalbond UEFA voor de stadions die zullen gebruikt worden tijdens het EK 2020, dat in dertien steden gespeeld wordt. Brussel is al zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale, maar met de bouw van het nieuwe stadion hopen ze in de Europese hoofdstad ook nog de openingswedstrijd te mogen organiseren. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier