Nieuw veld Waasland-Beveren ook tegen spionage

De Freethiel in Beveren © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Waasland-Beveren plant de aanleg van een nieuw hoofdterrein. Dat moet Philippe Clement in staat stellen om bedrijfsspionage te vermijden.

Sinds dit jaar houdt de Pro League een stand bij van de kwaliteit van de velden in eerste klasse. Na afloop van een wedstrijd geven de hoofdtrainer, de aanvoerder van het bezoekende team én de match delegate punten aan de staat van het veld. Club Brugge, dat een paar jaar geleden het onderhoud van zijn veld uit handen trok van de stad, kreeg na negen speeldagen als enige ploeg vier keer het maximum (45 punten per wedstrijd). Het veld van STVV – kunstgras – is duidelijk het minst geliefd bij de tegenstanders. Tweede slechtst gequoteerde veld in eerste klasse is de grasmat van Standard: 39 gemiddeld na vier thuiswedstrijden.

Waasland-Beveren hangt net onder de top: vijf thuiswedstrijden leverden drie keer het maximum en een gemiddelde score van 43 op 45 op. Toch komt er tijdens de winterstop een nieuwe grasmat. Op vraag van de trainer en om twee redenen, verduidelijkt technisch directeur Danny De Maesschalck.

‘Ons oefenveld heeft niet de afmetingen van een wedstrijdveld. Philippe Clement vindt dat vervelend om standaardsituaties in te oefenen en wijkt daarom graag uit naar het hoofdveld, maar dat kan die belasting niet aan, zeker niet als het regent. Daarom komt er een nieuw veld, met een klein percentage kunstgras. Dat maakt alles steviger.’

Bijkomend voordeel: uitsluiten van bedrijfsspionage. Achter gesloten deuren trainen is in Beveren moeilijk. De kleine paadjes rond de oefenvelden worden door fietsers gebruikt als sluipweg. De Maesschalck: ‘Rond een groot deel van het oefenveld hangen doeken die het zicht belemmeren, maar er zijn plaatsen waar dat niet mogelijk is. Er zijn coaches – wij kennen ze – die dat weten en naar onze training een spion sturen.’ Om dat in de toekomst te vermijden, wil Clement gesloten trainingen op het hoofdveld houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier