Nieuwe episode in Propere Handen: BAS zegt ‘neen’ tegen Europees verhaal KV Mechelen

KV Mechelen mag Europa niet in. Dat heeft het BAS bekendgemaakt, die daarover de verantwoordelijkheid kreeg na de uitspraken van de UEFA.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft woensdag een tweede beslissing uitgesproken in de tuchtprocedure tegen KV Mechelen. Het BAS besliste dat Mechelen zijn Europees ticket verliest. Malinwa mag ook één seizoen niet deelnemen aan de Croky Cup. De club mag wel – én zonder puntenaftrek – starten in de Jupiler Pro League.

Vorige week woensdag besliste het BAS al dat de Mechelaars niet meer konden degraderen. Deze woensdag werd uitspraak gedaan over de schuldvraag en werden er sancties opgelegd. Het BAS acht KV Mechelen en vier van haar bestuurders schuldig aan daden van competitievervalsing.

De club wordt veroordeeld één seizoen zonder deelname aan de Croky Cup. Eveneens mag Mechelen één seizoen niet Europees spelen. ‘De KBVB zal UEFA hiervan informeren en zal alles in het werk stellen teneinde de vijf Europese tickets voor onze Belgische clubs te kunnen behouden’, aldus de Belgische voetbalbond in een persbericht. ‘De UEFA zal dan haar eigen tuchtprocedure volgen.’

Zo lijkt er eindelijk een einde in zicht omtrent de zaak. De start van de Jupiler Pro League én de kwalificaties voor de Europa League staan namelijk al volgende week gepland. Zo zal naar alle waarschijnlijkheid KAA Gent de plaats van KV Mechelen innemen in de Europa League, en mag het volgende week al aan de bak tegen het Roemeense Viitorul.