Nieuwe Genkspits Paul Onuachu: een garantie op goals

© BELGAIMAGE

Met de Nigeriaanse spits Onuachu (25) haalde KRC Genk een garantie voor goals.

Zijn droomclub is Arsenal, gaf Paul Onuachu in een interview met de Deense krant Politiken aan, en hij voegde er realistisch aan toe: ‘Maar die zitten waarschijnlijk niet op mij te wachten.’ In afwachting kan een tussenstap in België een goeie brug naar de Premier League vormen voor de zesvoudige Nigeriaanse international. Pas in maart debuteerde hij als Nigeriaans A-international en met zijn deelname aan de Afrika Cup zag hij een jeugddroom in vervulling gaan.

De 25-jarige boomlange spits (2m01) belandde in 2012 vanuit de Nigeriaanse satellietclub FC Ebedei bij FC Midtjylland. Na een paar jaar in de jeugdopleiding maakte hij de afgelopen vijf seizoenen (2014-2019) 74 goals in 181 matchen voor de Deense eersteklasser en zorgde voor 22 assists. Begin 2015 werd hij een half jaar uitgeleend aan Vejle BK waarmee hij nog eens vijftien wedstrijden speelde. Afgelopen seizoen was hij in 40 matchen (competitie, play-offs, Europacup en beker) 22 keer trefzeker en gaf hij 6 assists.

Paul Onuachu.
Paul Onuachu.© belgaimage

Met zijn gestalte vormt hij een probleem voor elke verdediger. De aanvaller schuwt het duel niet en is op zijn best als er in of rond de zestien stevig geknokt moet worden. Als rechtsvoetige en kopbalsterke aanvaller is Onuachu op zijn best als diepe spits, maar de zesvoudige international kan evengoed in een tweespitsensysteem functioneren, omdat hij met zijn lichaam perfect de bal kan afschermen en bijhouden, en zo ruimte maken voor andere spelers voorin.

Soms verliest hij, op zoek naar goals, nog eens het overzicht, maar met zijn tomeloze inzet en zijn minzame karakter wordt verwacht dat hij zich ook bij Genk gauw in de supportersharten zal voetballen. Onuachu probeerde al een paar jaar weg te geraken, maar FC Midtjylland wilde hem alleen laten gaan voor veel geld. Dat bood enkel KRC Genk, al werd zijn naam in Denemarken ook even gelinkt aan KAA Gent. Logisch, want onder leiding van de Gentse trainer Jess Thorup kende de spits een sterk seizoen toen ze samen met Midtjylland in 2018 Deens kampioen werden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier