Nieuwe keepersopleider bij Club Brugge

Club Brugge-doelman Ethan Horvath © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De winterstage in Qatar leverde Club Brugge nog een laat voordeel op: Frederic De Boever gaat vanaf volgend seizoen de lijnen uitzetten in de keepersopleiding bij blauw-zwart.

Tijdens hun stage in Qatar raakte Frederic De Boever in contact met Club Brugge. De Oost-Vlaming was aan de slag in de Golfstaat na een eerder buitenlands avontuur als keeperscoach in Singapore, waar hij werkte onder de leiding van Michel Sablon. Toen aan diens contract een einde kwam, verdwenen de Belgen. Sablon keerde terug naar ons land, De Boever vond onderdak in Qatar, bij Al-Arabi.

Het was daar dat Club met hem kennismaakte. Op aanraden van Pascal De Maesschalck, coördinator jeugd bij blauw-zwart. Hij kende de reputatie van De Boever, die destijds op eigen initiatief geregeld in de tribune zat op KRC Genk, al ruim twintig jaar een referentie in het opleiden van doelmannen. De Boever kwam er stelen met de ogen, en Guy Martens de kleren van het lijf vragen over zijn aanpak. Beiden gingen later samenwerken. De Boever bleek ook een kei in videoanalyse.

De eerste kennismaking verliep positief en sneller dan verwacht kwam er een tweede ontmoeting, dit keer tijdens een verblijf in België. En nu is er dus een akkoord. De Boever gaat nog niet direct met de A-kern aan de slag, maar zal voor de academy werken en zijn tijd verdelen tussen Jan Breydel, waar de jeugd tot zestien jaar blijft, en Westkapelle, waar alle talenten vanaf die leeftijd worden verzameld.

Hij gaat niet alleen doelmannen trainen, maar ook de lijnen uitzetten wat de Brugse keepersopleiding betreft. Als aanhanger van de methodiek van Guy Martens, die graag proactieve doelmannen ziet, zal hij proberen in West-Vlaanderen er eigen accenten aan toe te voegen.

Want dit valt op: aan de nationale jeugdploegen levert Club ook keepers, alleen zijn ze er vaak de doublure van de A-keeper. En die voetbalt doorgaans voor KRC Genk. Maarten Vandevoordt staat op dit moment in doel op het EK U17. Straks, bij de U21, is dat Nordin Jackers. Genkse doelmannen hebben doorgaans iets meer talent en worden iets beter begeleid. Aan De Boever om dat gat te dichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier