Nieuwe Pro League-voorzitter Peter Croonen wil besturen ‘con amore’

Peter Croonen wil de andere leden mee krijgen in een cluboverstijgend programma. © BELGAIMAGE

Genkvoorzitter Peter Croonen (49) wil als voorzitter van de Pro League meer verbindend werken, maar hij zal wél zijn stem laten horen.

Toen Peter Croonen in juni 2017 voorzitter werd van KRC Genk, was dat in de nationale media een heel klein bericht. Wanneer Croonen zeven maanden later voor Genk-Standard de aanwezige journalisten op een nieuwjaarsdrink trakteerde, vroegen de meesten wie die man was. Nooit heeft Peter Croonen de schijnwerpers opgezocht. Een bewuste keuze.

Maar een aanwezige voorzitter die mee bestuurt is hij van meet af aan geweest. Dat voormalig algemeen directeur Patrick Janssens begin februari 2018 de club verliet, had meerdere oorzaken, maar dat op een schip geen twee kapiteins de koers kunnen aangeven, speelde zeker mee.

Voorzitter worden van de Pro League was, evenmin als het voorzitterschap van Genk, een functie die nog op Croonens bucketlist stond. Het is een functie waarvoor je gevraagd wordt, gaf hij een paar weken geleden nog aan, net zoals hij bijna twee jaar geleden op vraag van de beheerraad in de voorzittersstoel van KRC Genk belandde, waar hij sinds 2009 bestuurder was.

‘Ik wou het alleen doen als er een draagvlak was binnen de club’, gaf hij toen aan in een dubbelgesprek met zijn vader, Louis Croonen, zelf ex-voorzitter van KRC Genk en een man die decennialang aan de knoppen zat bij al wat er op sportief en economisch vlak in Limburg gebeurde. Wijlen vader Croonen, die overleed in januari 2018, omschreef zijn zoon toen als ‘een man die recht door zee gaat. Hij kan luisteren, snel een diagnose stellen en to the point uitgaan tot de uitvoering.’

De raad die hij zijn jongste zoon mee gaf was: ‘Zorg dat de mensen met wie je moet werken blij zijn als ze je zien. Con amore, dat is de basis voor prestaties.’ Die woorden heeft de jurist van opleiding, die met onder meer Standardvoorzitter Bruno Venanzi een goeie band heeft, goed in de oren geknoopt.

Met Croonen verdween de verdeeldheid in het Genkse huis en werd een ambitieuze, sportieve koers uitgezet die mogelijk gemaakt wordt door een positieve, financiële situatie (Genk maakte drie jaar naeen winst en heeft een groot eigen vermogen, zo’n 47 miljoen euro).

Voor zijn verkiezing tot voorzitter van de Pro League gaf Croonen al aan dat hij in de huidige malaise van het voetbalschandaal een opportuniteit ziet om veranderingen te brengen. Hij wil de andere leden mee krijgen in een cluboverstijgend programma.

Eerst wil hij het dossier over het competitieformat, het makelaarsreglement en de fiscale afspraken met de diverse overheden afgewerkt zien, om zo sterker de onderhandelingen over het nieuwe televisiecontract te kunnen aanvatten. Daarna wil hij met de Pro League een nieuwe visie ontwikkelen over waar het Belgisch profvoetbal naartoe wil, met 24 clubs die concurrenten maar ook collega’s zijn.

Proberen eendrachtiger te zijn dan in het verleden is het startmotto van een man die nog een raad van zijn vader in zijn werkboek optekende: ‘Als je verantwoordelijkheid hebt, voer die consequent uit, en geef nooit op.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier