Nieuwe schokgolf door Belgisch voetbal: 1 op 3 spelers weet van omkoping

© Imageglobe/Yorick Jansens

Sport/Voetbalmagazine pakt uit met de resultaten van een grote enquête bij voetballers van vierde provinciale tot eerste nationale. De resultaten zijn soms opzienbarend.

Sport/Voetbalmagazine pakt uit met de resultaten van een grote enquête bij voetballers van vierde provinciale tot eerste nationale over thema’s als vergoedingen, premies en omkoping. De resultaten zijn soms opzienbarend. Zo zegt één voetballer op drie spelers of trainers te kennen die ooit benaderd geweest zijn om een wedstrijd te vervalsen. Het sociale voetbalnetwerk Zamante organiseerde tussen half augustus en half september een grootschalige rondvraag bij 945 spelers uit alle afdelingen van het Belgische voetbal. Het merendeel van de respondenten (82,5 procent) is wel actief in de provinciale afdelingen. Sport/Voetbalmagazine kon als eerste de resultaten inkijken.

Omkoping

Een pak voetballers antwoordden op vragen die varieerden van onschuldige thema’s – zoals de bereikbaarheid van hun club, het doel van hun carrière of hun ervaringen met transfers – tot delicatere onderwerpen – zoals vergoedingen, premies en omkoping.

Vooral in die laatste categorie waren de resultaten alarmerend. Zo blijkt dat 14,5 procent van de spelers, of ongeveer één op de zes, ooit in contact is gekomen met omkoping of wedstrijdvervalsing. In de provinciale afdelingen (15,4 procent) ligt dat percentage bovendien iets hoger dan in de nationale reeksen (10,2 procent).

Eén op de vier voetballers die benaderd werden om een wedstrijd te vervalsen, ging daar ook effectief op in. 32 voetballers (23,4 procent) geven aan dat de hele ploeg benaderd werd en akkoord ging met de omkoping, terwijl 6 spelers (4,4 procent) beweren individueel aangesproken te zijn en geen ‘nee’ gezegd te hebben.

Tot slot zegt meer dan een derde (34,5 procent) van de respondenten spelers of trainers te kennen die ooit benaderd geweest zijn om een wedstrijd te vervalsen.

KBVB ‘is verrast’ We legden de cijfers voor aan Steven Martens, CEO van de KBVB, en die reageerde: “We moeten niet naïef zijn. In de wandelgangen horen we die verhalen al lang. Toch zijn we verrast dat het op zo’n grote schaal gebeurt.”

“Wij zijn de refs van het voetbal, niet de politie. Wat er in de kleedkamers gebeurt, dat weten we niet. Als er dossiers zijn, zullen die behandeld worden door de bevoegde overheidsinstanties”.

Een gedetailleerd overzicht van de grote voetballersenquête van Zamante vindt u in Sport/Voetbalmagazine van 12 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content