Niveau stijgt dankzij BeNe League

© BELGA

Het openingsgedeelte van de allereerste BeNe League in het vrouwenvoetbal loopt op zijn einde. Naast Standard lijken Anderlecht, STVV en Lierse zich te plaatsen voor de play-offfase met Nederlandse ploegen.

Het openingsgedeelte van de allereerste BeNe League in het vrouwenvoetbal loopt op zijn einde. Naast Standard lijken Anderlecht, STVV en Lierse zich te plaatsen voor de play-offfase met Nederlandse ploegen.
Zowel in België als in Nederland mochten acht teams het onderling uitvechten, in een tweede fase kruisen de vier sterkste teams uit beide landen de degens. Het lijkt dat naast het feilloze Standard (36 op 36) ook het trio STVV, Lierse en Anderlecht zich na Nieuwjaar mag meten met de beste vier Nederlandse ploegen (Twente, ADO Den Haag en PSV zijn al geplaatst). In één opzet is de Belgische competitie met de inkrimping van 14 naar 8 ploegen alvast geslaagd: het niveau is er met rasse schreden op vooruit gegaan.

Spannende competitie

“De kernen zijn veel evenwichtiger samengesteld en de competitie is spannender dan ooit”, zegt Johan Breugelmans, coördinator bij WD Lierse SK. “Doordat we maar met minder in dezelfde vijver vissen, belanden de beste speelsters automatisch bij elkaar.”

Niet dat de nieuwe formule vrij is van kinderziektes. Breugelmans: “Voor de teams vijf tot acht die straks in de League B zitten, oogt het plaatje minder aantrekkelijk. Het zou beter zijn mochten ook zij een duidelijk incentive hebben om het daarin goed te doen.”

Spelen op vrijdag in plaats van zaterdag

Een ander agendapunt: in Nederland is het al langer de gewoonte om op vrijdagavond te spelen, hier wordt traditioneel vastgehouden aan de zaterdagnamiddag, vooral voor de vele speelsters met een fulltime job. Al lijkt daar een eind aan te komen. Breugelmans: “We snijden in ons eigen vel omdat veel jeugdspeelsters zaterdag zelf spelen. Zo verliezen we een groot deel van ons publiek.”

“Als we verhuizen naar de vrijdagavond, ontlopen we die concurrentie en kunnen we beter onze eigen plek afdwingen”, bevestigt Fons Moons, coach van STVV. Die eigen plek in het voetballandschap moet ook helpen in de zoektocht naar meer middelen.

Moons: “We missen nog die ene grote sponsor die zijn naam verbindt aan de BeNe League. Het provinciale voetbal kampt met zware problemen en ook in nationale is het vet van de soep. Al is het moment om in te stappen in een sport die wél nog volop groeit, nooit zo gunstig geweest.” (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier