‘Nu de affaire-Pozuelo achter de rug is, kan Genk in PO1 weer bevrijd gaan voetballen’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de promotie van KV Mechelen, de sterk bezette PO1 en de uitdagingen in PO2.

KV Mechelen wint 2-1 van Beerschot Wilrijk en dwingt zo na één jaar in 1B al meteen weer promotie naar 1A af. Iedereen blij?

JACQUES SYS: ‘Het is op grond van zijn traditie en achterban alleszins een club die in eerste klasse hoort, dat hebben we hier al vaak gezegd. Ook in 1B zaten daar elke thuiswedstrijd 13.000 tot 14.000 toeschouwers in het stadion. Voetbal leeft in Mechelen. Ze hebben daar al veel stormen overwonnen, ook nu weer dus.

‘Maar het blijft afwachten wat het onderzoek Propere Handen zal bovenbrengen. Dat dossier begint stilaan lachwekkende proporties aan te nemen: we zijn bijna een half jaar na het uitbreken van dat schandaal en nu blijkt dat er nog stukken ontbreken of mensen ondervraagd moeten worden. Speculaties blijven aanzwellen, dat brengt een ongezonde sfeer in ons Belgisch voetbal. Het is tijd voor duidelijkheid.

‘Waar zijn die betrokken clubs aan toe? Voor Mechelen, of ook Lokeren als degradant, zit het seizoen er al op, zij moeten toch met de voorbereiding van volgend seizoen kunnen starten? Ik denk wel dat Mechelen nu heel ontspannen naar die bekerfinale tegen Gent kan toeleven.’

‘Voor Beerschot Wilrijk is het natuurlijk jammer. Weer zo dichtbij. Bovendien brachten ze, net als Mechelen en Union, verzorgd en positief voetbal. De kans is reëel dat zij alsnog stijgen naar eerste klasse na de conclusies in het dossier Propere Handen. Al vond ik de uitspraken daaromtrent van bestuurder en aandeelhouder Francis Vrancken toch ongelukkig, zo in aanloop naar die promotiefinale. Dat zorgde voor een onnodig giftige sfeer.’

KAA Gent wist zich na een onverhoopte 12 op 12 alsnog en als laatste club te plaatsen voor play-off 1. Bombarderen ze zich daarmee meteen tot outsider voor de titel?

Het staat zo dicht op elkaar dat zo goed als elke club zijn titelkansen in eigen handen heeft.

Jacques Sys

JACQUES SYS: ‘Dat vind ik wat overdreven. In lastige omstandigheden haalden ze 12 op 12 en op zijn manier heeft Jess Thorup daar iets neergezet. Chapeau. Ook de manier waarop hij tegen zijn voorzitter Ivan De Witte inging nadat die opmerkingen maakte over de mentaliteit van de spelers vond ik opmerkelijk. Maar om ze nu als titelkandidaat naar voor te schuiven… neen.

‘Nu ja, eigenlijk is iedereen in deze PO1 titelkandidaat. Het staat zo dicht op elkaar dat zo goed als elke club zijn titelkansen in eigen handen heeft. Zelfs Anderlecht kan, na zo een snertseizoen, nog landskampioen worden. Ook al heeft Fred Rutten daar wat stabiliteit in de ploeg gekregen, dat zou toch een wrange nasmaak geven. En dat komt door die belachelijke halvering van de punten. Daar heb ik me al meermaals tegen uitgesproken.

‘Die eerste dertig wedstrijden van de reguliere competitie kan je zelfs geen voorgerecht meer noemen. Het zou de logica zelve zijn als we PO1 starten met het behaalde aantal punten in de reguliere competitie. Niet spannend genoeg, verweren de beleidsbepalers dan, maar waar eindigt dat? Dan kan je even goed het puntentotaal delen door vier, dan wordt het nog spannender…’

‘Club Brugge en KRC Genk zijn voor mij de titelfavorieten in deze PO1. Vorige week dacht ik nog dat Club de beste papieren kon voorleggen, maar een week later moet ik dat misschien weer herzien: volgens mij kan Genk bevrijd gaan voetballen nu die affaire rond Pozuelo eindelijk achter de rug is. Ik durf zelfs denken dat de Genkse spelersgroep daar extra motivatie uit zal halen: ze willen bewijzen dat ze meer zijn dan FC Pozuelo. Het worden sowieso geladen play-offs, met elk weekend spanning, maar ik denk dat zelfs de publieke opinie daar toch zijn bedenkingen bij heeft.’

Is er een affiche in play-off 2 waar je toch voor wil gaan zitten de komende maanden?

JACQUES SYS: ‘Ik ben wel benieuwd naar Mouscron: of ze daar kunnen doorgaan op hun elan van 2019. De cijfers zijn indrukwekkend, ze pakten 85 procent van de punten, geen ploeg doet beter in deze nieuwe jaargang. Deze week maakt coach Bernd Storck zijn toekomstplannen bekend – ik ben vrijwel zeker dat hij niet blijft – en ik vraag mij af welke impact dat kan hebben op de prestaties. Ze vertrekken sowieso al sterkste team in PO2. Ik schat ze hoger in dan bijvoorbeeld Kortrijk of zelfs STVV.

‘Ik vraag me ook af hoe de Truienaars de mentale opdoffer van het missen van PO1 zullen verwerken. En ook naar de ontwikkelingen bij KV Oostende kijk ik uit na het opstappen van Gert Verheyen daar. Dat zijn dus een aantal factoren die belangstelling kunnen opwekken, maar of PO2 zal boeien? Neen, dat zal ook nu weer niet. Welke club koestert immers écht de ambitie om voor een Europese voorronde te strijden? Dat zou betekenen dat je lang moet spelen en heel vroeg aan het nieuwe seizoen moet beginnen: geen enkele club staat daarvoor te springen. Dringend tijd dat we die formule herbekijken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier