Nzolo: ‘Reactie moet van bovenaf komen’

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Standard – Club Brugge eindigde op een zoutloze 0-0, maar misschien belangrijker: scheidsrechter Alexandre Boucaut, vooraf door de Clubdirectie vol in de schijnwerpers gezet, bracht het er zonder kleerscheuren vanaf.

Club Brugge had op zijn website de druk opgevoerd op Boucaut door iedereen te herinneren aan de negatieve beslissingen die hij in het verleden al heeft genomen tegen Club. Onder meer voetbalcommentator Filip Joos vond dat ‘not done’ en pleitte voor een krachtdadige reactie (bijvoorbeeld een staking) van de scheidsrechter.

Wat vindt Jérôme Efong Nzolo, zelf ook al meermaals het mikpunt van kritiek, van die hele hetze?

“Wij zijn zoals soldaten, we gaan waar we naartoe worden gestuurd. Een scheidsrechter kan niet vragen om een bepaalde wedstrijd te fluiten, wij hebben bazen die bepalen welke wedstrijd voor welke scheidsrechter het geschiktste is”, verklaart hij in Sport/Voetbalmagazine. “Een sterke reactie zou wenselijk zijn, maar die moet dan wel van bovenaf komen om enige impact te hebben. In elk geval is het jammer dat we dit soort persberichten krijgen.”

Gebruik van technologie

Een ander heet hangijzer onder scheidsrechters is het gebruik van technologie tijdens wedstrijden. Al langer wordt er bijvoorbeeld gepalaverd over de mogelijke invoer van video-analyses. Samen met nog andere technologische snufjes die de scheidsrechters moeten helpen accuratere beslissingen te nemen.

Nzolo pleit echter voor enige voorzichtigheid: “Voor mij zijn al die technologische evoluties voordelen, maar je moet ze langzaamaan invoeren, niet alles ineens omgooien. Scheidsrechters zijn verloren als je de job morgen helemaal verandert door een massale invoer van technologie.”

“We kunnen ons nog niet gaan vergelijken met rugby of tennis, die al die technieken al toepassen. Daar gaat de bal tegen de grond terwijl in het voetbal de omstreden fases vaak voorvallen met een bal die nog in de lucht is, wat veel moeilijker te beoordelen is, zelfs met technische hulpmiddelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier