Officieel: Patrick Janssens wordt de nieuwe directeur van RC Genk

Patrick Janssens © Belga Image

Voormalige Antwerps burgemeester Patrick Janssens wordt de nieuwe algemeen directeur van RC Genk, en dat met onmiddellijke ingang.

Het nieuws was eerder gelekt in de kranten en intussen bevestigd op een persconferentie bij RC Genk. Janssens, die zelf voor de job solliciteerde, tekende een contract voor onbepaalde duur.

Beerschotfan

Janssens volgt bij de Limburgse eersteklasser Dirk Degraen op. Eind april werd de samenwerking met Degraen stopgezet. Met de 57-jarige gewezen SP.A-voorzitter (1999-2003) en burgemeester van Antwerpen (2003-2012) tovert de club een verrassende opvolger uit haar hoed.

Opvallend detail: Janssens staat bekend als trouwe Beerschotsupporter.

Lange termijn

Janssens moest twee keer solliciteren, voor hij in Genk ernstig genomen werd. ‘Bij zijn eerste mail dacht ik: dat zal toch niet de burgermeester van Antwerpen zijn’, verklaarde voorzitter Herbert Houben.

Het was de burgemeester wel. ‘Toen Degraen werd doorgestuurd heb ik per mail gesolliciteerd voor de job, maar er kwam niet direct een antwoord. Bij het ontslag van trainer Ferrera schreef ik een langere mail naar voorzitter Houben. Die belde mij toen wel terug en wij spraken een uur met elkaar. Het klikte en zo kwam alles in een stroomversnelling’, verduidelijkte Janssens.

‘Zoals mijn omgeving wel weet, ben ik een grote voetballiefhebber. Dat beperkte zich tot nu toe tot Beerschot. Maar naast deze Antwerpse club, had ik via familiale banden ook contact met Limburg, zij het dan met Sint-Truiden, maar dat had ik hier misschien beter niet gezegd.’

‘RC Genk heeft een rijke traditie en een kijk op de toekomst. Voor mij is het een hele eer om deze job aan te nemen. Ik wil ook werken met een langetermijnvisie. Ik wil hier een engagement van minstens tien jaar. Op termijn wil ik trouwens verhuizen naar Limburg, omdat ik vind dat ik met deze job deel moet uitmaken van de Limburgse gemeenschap.’

‘Mijn kwaliteiten als manager van bedrijven en burgemeester beschouw ik als een waarborg om mijn taak uit te voeren naar best vermogen. Ik weet echter niets af van het leiden van een club. Maar er is enorm veel know-how in deze vereniging. Met dagelijks te praten met alle geledingen van deze vereniging kan mijn kennis binnen korte termijn wel op peil gebracht worden.’

Nieuwe trainer

Houben stelde naast Janssens ook de nieuwe coach van RC Genk officieel voor, Alex McLeish. De 55-jarige Schot tekende een overeenkomst voor twee seizoenen.

‘België is voor mij een nieuwe uitdaging, die ik graag aanga’, verklaarde McLeish. ‘Een gesprek met mijn landgenoot Stephen McLaren (ex-trainer van Twente) heeft me overtuigd. Op de eerste training vandaag zag ik een enthousiaste spelersgroep. Dat bevestigt dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Wat betreft de accommodatie kan ik alleen maar zeggen: superbe, fantastisch, ik kan niet wachten om mijn werk hier te starten.’

De Schot wil ook nog een nieuwe assistent meebrengen uit zijn thuisland. ‘Ik vind dat noodzakelijk omdat het iemand is die heel loyaal is en die ik honderd procent vertrouw. Ik kan op dit ogenblik de naam nog niet vrijgeven, omdat hij nog niet beslist heeft.’(Belga/AVE/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier