OH Leuven wil voortrekkersrol vertolken in Belgische voetbal

Peter Willems, algemeen directeur van OH Leuven. © belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met de oprichting van een Compliance Comité wil de club uit 1B bijkomende transparantie in het beleid garanderen.

Voortaan zal de Vlaams-Brabantse club een beroep doen op een Compliance Comité, een trio van drie externe controleurs met elk hun domein van expertise: Jan Depoorter als accountant en bestuurder bij SBB, Jan De Rieck als advocaat en vennoot bij Advocaten-Leuven en Luc Haegemans als ex-secretaris-generaal van BNP Paribas en gedelegeerd bestuurder van Duggan Associates.

Het drietal zal vier keer per jaar samenkomen met Peter Willems en Steven Moyens, respectievelijk algemeen directeur en financieel en juridisch directeur van OH Leuven, en hun bevindingen op vlak van clubbeleid, boekhouding, het bewaken van de strategische lijn en de clubwaarden overmaken aan de bestuursraad van OH Leuven. Peter Willems: “Het voetbal staat momenteel vanuit verschillende hoeken onder druk, net daarom is het belangrijk dat de clubs een voortrekkersrol opnemen in good governance en naar financiële integriteit toe. Het onafhankelijke comité zal volledige toegang hebben tot al onze processen en informatie. Ze moeten ook risico’s inschatten en proberen te anticiperen. We hopen dat door initiatieven als deze de voetbalsector een betere perceptie krijgt.”

Onder andere de geldstromen en afspraken met spelersmakelaars zullen gemonitord worden, net als de diverse aankoopprocedures. In hoeverre kan een voetbalclub echter helemaal transparant zijn naar de buitenwereld toe? “We gaan uiteraard het gedetailleerde functioneren van ons scoutingsapparaat niet publiek maken, maar bedrijfsgerelateerde informatie zullen we zo transparant mogelijk voorstellen”, aldus Willems.

Daarmee zijn de Leuvenaars geen pioniers – ook Club Brugge werkt al met een compliance officer en audit comité – maar ze hopen dat hun initiatief navolging krijgt bij de rest van de Belgische profclubs. Peter Willems: “De Pro League heeft ons al uitgenodigd om de werking uit te leggen op de volgende vergadering met alle clubs.” Hun expertencomité delen met andere clubs is echter niet de bedoeling. “Die leden hebben volledige toegang tot al onze documenten, boekhouding, processen, uit confidentialiteitsreden is dat dus niet aangewezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier