OHL vecht licentie Mouscron-Péruwelz aan

© BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Drie clubs uitten, op initiatief van Herman Wijnants (Westerlo), hun bezorgdheid over de eigendomsstructuur van Mouscron-Péruwelz.

Oud-Heverlee Leuven heeft zich nog niet helemaal neergelegd bij zijn degradatie. Samen met Westerlo en STVV uitte het tien dagen geleden bij de KBVB zijn bezorgdheid over de eigendomsstructuur van Mouscron-Péruwelz. Namens de drie clubs vertrok hierover twee weekends geleden een aangetekende brief naar licentiemanager Nils Van Brantegem. In die brief wordt Marc Rautenberg genoemd, één van de vier mannen die namens de officieel onbekende eigenaren in de raad van bestuur van Mouscron-Péruwelz zitten. Zoals Sport/Voetbalmagazine vorige week berichtte, kan Rautenberg rechtstreeks worden gelinkt aan het makelaarskantoor Lian Sports, dat onder meer de belangen van Anderlechtspeler Filip Djuricic behartigt. Rautenberg zelf echter staat niet geregistreerd als intermediair, zoals een spelersmakelaar tegenwoordig heet in FIFA-jargon.

Pro League

Het initiatief voor de brief ging uit van Westerlomanager Herman Wijnants, die er eerst OHL en vervolgens ook STVV bij betrok. De drie clubs dus die nog konden degraderen voor afgelopen weekend. Ook nu zijn club zich net als STVV van het behoud verzekerde, maakte Wijnants zondagavond onmiddellijk duidelijk dat hij OHL blijft steunen.

Uitkijken is het nu naar wat de licentiecommissie zal doen. Zij komt voor het eerst samen op 21 maart 2016. ‘Iedere club heeft zijn licentiedossier ingediend. Die dossiers zijn in behandeling, dus daar ga ik geen uitspraken over doen’, aldus Nils Van Brantegem, behalve licentiemanager van de KBVB óók kalendermanager bij de Pro League, wat hem enigszins in een kleine spagaat plaatst. Bij de Pro League lijkt men alvast niet geneigd zelf een onderzoek te openen naar de eigendomsstructuur van Mouscron-Péruwelz. Integendeel, er zou vanuit de Pro League onlangs zelfs initiatief zijn genomen om samen met de Henegouwse club naar een oplossing te zoeken. ‘Dit kan natuurlijk niet’, aldus een betrokken clubleider.

Bondsreglement

Bij de betrokken clubs gelooft men dat dit een zaak is voor de FIFA. Volgens een door Sport/Voetbalmagazine geraadpleegd sportjurist wordt de verantwoordelijkheid voor een sanctie in de Intermediary Regulations van de FIFA echter doorgeschoven naar de nationale bonden. En zo komt het Belgische bondsreglement in beeld.

Daaruit blijkt dat het bondsparket bevoegd is en dat de betrokken club mogelijk zijn licentie verliest. Eén zaak wil Van Brantegem nog kwijt: ‘Volgens het bondsreglement mag een clubbestuurder geen activiteit als tussenpersoon uitoefenen. Is dat toch het geval, dan zal de licentiecommissie zich daarover moeten buigen.’ Wordt vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content