Olivier Somers en Stefaan Vanroy verlaten KV Mechelen

Olivier Somers © belga

Medehoofdaandeelhouder Olivier Somers en sportief directeur Stefaan Vanroy zetten een stap opzij bij KV Mechelen en verlaten het Belgisch voetbal. De club komt daarmee grotendeels in handen van Dieter Penninckx, de andere hoofdaandeelhouder, die twee jaar geleden samen met Somers de meerderheid van de clubaandelen verwierf.

Dat heeft Malinwa vandaag bekendgemaakt op de clubwebsite. In de zaak rond matchfixing in het Belgisch voetbal werd Somers tien jaar geschorst door de Geschillencommissie Hoger Beroep, Vanroy kreeg zeven jaar schorsing.

Een deel van Somers’ aandelen wordt ook aan het Malinwa Supportersorgaan geschonken. Dat hebben Somers en de andere leden van de raad van bestuur van KV Mechelen afgelopen weekend in overleg beslist.

‘Het was een van de moeilijkste en pijnlijkste beslissingen in ons leven, maar in het belang van de club en haar geweldige supporters is dit de juiste keuze’, verklaren Somers en Vanroy in het persbericht. ‘Het doet pijn om van deze fantastische vereniging afscheid te nemen, maar we konden en wilden niet langer blijven toekijken hoe onze reputatie en die van de club blijvend besmeurd werd.

‘We hopen dat ons vertrek kan bijdragen tot een meer serene en eerlijke benadering van KV Mechelen. We blijven erbij dat we in deze zaak volledig onschuldig zijn. We zullen onszelf dan ook met alle middelen blijven verdedigen, maar we hebben het volste vertrouwen in het gerecht en zijn er rotsvast van overtuigd dat gerechtigheid zal geschieden.’

‘De manier waarop de Belgische voetbalbond dit proces heeft gevoerd, ontgoochelt ons erg. De voorbije maanden bleek helaas dat een zeer gebrekkige procedure en een onvolledige bewijslast voldoende zijn voor een veroordeling. Dat daarbij een negatieve en vooringenomen beeldvorming belangrijker bleken te zijn dan een eerlijk proces stemt tot nadenken.

‘Ook de keuze van de nieuwe leiding van de voetbalbond is niet van die aard om vertrouwen te hebben in een serene afwikkeling en sterkt ons in de beslissing dat we van de KBVB afscheid willen nemen. Het is nu aan het BAS om een oordeel te vellen. We hopen dat dit door onze beslissing en los van personen op een voor KV Mechelen en onszelf eerlijke en rechtvaardige manier zal gebeuren.’