Onafhankelijk ‘reviewteam’ voor overtredingen gaat aan de slag

Spelers Standard tijdens een vriendschappelijke oefenwedstrijd als voorbereiding op het nieuwe seizoen. © BelgaImage

Vanaf nu zullen alle wedstrijden herbekeken worden door een onafhankelijk ‘reviewteam’ dat zware tackles of fouten kan vervolgen via het Bondsparket van de KBVB.

Het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League, dat van start gaat met de Waalse derby tussen Standard en Charleroi, belooft meteen voor een grote nieuwigheid te zorgen. Vanaf nu zullen alle wedstrijden herbekeken worden door een onafhankelijk ‘reviewteam’ dat zware tackles of fouten kan vervolgen via het Bondsparket van de KBVB.

“Het reviewteam zal bestaan uit ervaren mensen die een carrière in de scheidsrechterswereld achter de rug hebben. Wie een paar jaar in eerste klasse heeft gefloten, komt niet in aanmerking, het gaat hier om echte experts”, aldus Sneyers. “Zij zullen elke wedstrijd bekijken en analyseren. Als zij vinden dat de scheidsrechter een overtreding onvoldoende bestraft heeft, kunnen zij in samenspraak beslissen om het Bondsparket de opdracht te geven de speler alsnog te vervolgen.”

Anders dan vroeger kan dus ook een speler die bijvoorbeeld ‘slechts’ een gele kaart kreeg, alsnog bestraft worden. Tot vorig seizoen konden fases die door de ref reeds beoordeeld waren niet extra vervolgd worden. “Als het ‘reviewteam’ beslist om een fase extra te gaan bestraffen, is het Bondsparket van de KBVB verplicht om die vervolging ook effectief uit te voeren. In eerste instantie wordt er dan een minnelijke schikking voorgesteld. Als die geweigerd wordt, verschijnt de speler in kwestie voor de Geschillencommissie”, besluit Sneyers.

Nieuw bestraffingssysteem

Vooral Standard had vorig seizoen aangedrongen op een nieuw bestraffingssysteem, na een zware tackle op Mehdi Carcela van Bjorn Ruytinx (OHL), die enkel via een hiaat in het reglement geschorst kon worden.