‘Onderzoek naar redding Moeskroen’

Kortrijk - Moeskroen © Belga Image

Het gerecht onderzoekt of spelers van KV Kortrijk vorige zondag bewust hebben verloren tegen Moeskroen, schrijven de Mediahuis-kranten.

Moeskroen wist zich op het nippertje te handhaven in de hoogste voetbalklasse, door twee spectaculaire overwinningen op de laatste twee speeldagen, tegen Standard (1-0) en in Kortrijk (0-2). Een stunt waar volgens de cel voetbalfraude van de federale politie een reukje aan zit, schrijven de kranten.

Owngoal

Met name de laatste wedstrijd in Kortrijk kende een bizar scoreverloop. In de eerste helft scoorde Moeskroen erg makkelijk de 0-1, vroeg in de tweede helft maakte Kortrijk-verdediger Vladimir Kovacevic een owngoal zoals je die maar weinig ziet (zie beelden van VTM lager).

Manager Herman Wijnants van Westerlo, dat wel degradeert naar 1B, overwoog een klacht in te dienen, maar deed dat uiteindelijk niet. De reden: geen bewijs.

Ondervraagd

Donderdag gingen agenten van de federale politie langs in Kortrijk. Ze spraken met bestuursleden en spelers over de wedstrijd van zondag. De agenten behoren tot de cel voetbalfraude van de federale politie.

In het geval van Kortrijk-Moeskroen gaat het niet om gokfraude maar om sportieve omkoping. Speurders geloven dat het contact tot stand is gekomen via een netwerk van voetbalmakelaars. Die controleren verschillende spelers in verschillende clubs en kunnen zo de competitie beïnvloeden.

Zowel Moeskroen als KV Kortrijk is in buitenlandse handen – de Henegouwse club van de investeringsmaatschappij van makelaars Pini Zahavi en Fali Ramadani, de West-Vlamingen van de Maleisische zakenman Vincent Tan.