Ontslag Janevski in Moeskroen: derde keer goede keer

Cedomir Janevski © Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Wat te vinden van het ontslag van Cedomir Janevski bij Royal Mouscron Péruwelz? De geloofwaardigheid van de ontslagen coach is groter dan die van de club die hem ontsloeg, vindt Christian Vandenabeele.

Een verrassing is het ontslag van Cedomir Janevski niet.

Maandag was het al de derde keer dit seizoen dat hij in de krant moest lezen dat hij ontslagen zou worden. De eerste keer was dat al na drie speeldagen, de tweede keer op de dag van het sluiten van de zomertransferperiode. En de derde keer was dus maandag laatstleden, de dag na de eerste wedstrijd na de winterstop en de winterstage. De bron werd nooit vermeld, maar het was duidelijk: Janevski, aangesteld als coach vóór de verkoop van de club afgelopen zomer, werkte in een sfeer van wantrouwen.

Dat zorgde ook voor onrust in de kleedkamer. Spelers die zich afvroegen wat er in de club gaande was, kon hij telkens niets anders zeggen dan dat hijzelf van niets wist.

Maandagochtend informeerden wijzelf in de club of het klopte dat Janevski ontslagen zou worden. We kregen als antwoord: ‘De coach blijft zeker deze week nog standhouden, werd hier al enkele malen benadrukt. We weten ook niet waar dat nieuws vandaan komt, want binnenin is daar nog geen woord over gesproken.’ Dat was ook de boodschap die persverantwoordelijke Nicolas Cornu verspreidde.

’s Anderendaags werd Janevski ontslagen.

Makelaars baas

De verrassing is dat Janevski niet vroeger werd ontslagen.

Meer dan van welke andere trainer ook was zijn job in gevaar van zodra hij zijn handtekening onder zijn eenjarig contract zette. Royal Mouscron Péruwelz was op dat moment een club die volgens de profliga niet over het budget beschikte om een proflicentie te kunnen krijgen. Een club die na de passage van Lille OSC achterbleef zonder identiteit en met een stadion dat naar leegstand rook. Een club met een spelersgroep die kansloos leek om dat ene doel te bereiken: in de eerste klasse blijven, dus niet als zestiende eindigen. Janevski werd getipt als de coach die het eerst ontslagen zou worden.

Enkele weken nadat Janevski in dienst was getreden, werd de club te gelde gemaakt: Royal Mouscron Péruwelz kwam in handen van de vennootschap Gol Football Malta. Zijn nieuwe bazen bleken twee internationale spelersmakelaars te zijn: de Israeliër Pino Zahavi; en Fali Ramadani, een ex-Joegoslaaf met Albanese roots. Over hun doel bestaat geen twijfel. Sinds de FIFA Third Party Ownership verbood en transferrechten dus niet meer bij een makelaar of een investeringsmaatschappij mogen liggen, is de oplossing een club kopen. Zij laten zich in Moeskroen elk vertegenwoordigen door een handlanger: Zahavi door de Braziliaan Humberto Païva, Ramadani door de Kroatische Belg Yuri Selak. Spelersmakelaars die sportief directeurs van een club worden met het doel daar spelers binnen te brengen, op te waarderen en te verhandelen.

Toestroom van spelers

Van een club met te weinig spelers wordt ‘Moeskroen’ een club met veel te veel spelers. Op 1 september telden we er 36, een groep waarin 19 landen vertegenwoordigd waren. Ze waren wel niet allemaal inzetbaar. Sommige nieuwkomers waren geblesseerd, sommigen speelden al lang niet meer en waren conditioneel niet in orde, sommigen waren niet of nog niet goed genoeg. De groep was ook niet evenwichtig samengesteld: zo was er een overschot aan eerder offensief ingestelde middenvelders en was er in die sector te weinig gestalte en recuperatievermogen. Voor een ploeg die tegen de degradatie moet strijden, is dat geen kleine handicap.

Maar ‘Moeskroen’ verrast. Het klopt onder meer Club Brugge, wint ruim in Genk en lijkt zelfs even nog een kandidaat te zullen worden voor play-off 1. Janevski wordt door analisten geprezen voor de organisatie en het voetbal van zijn team. Maar in december, in een periode van hoge blessurelast, volgt er een terugval.

Tijdens de winterstop krijgt Janevski er Kevin Tapoko bij, een jonge speler van 1 meter 97 die op overschot is bij degradatieconcurrent OH Leuven. Alweer geen verdedigende middenvelder, maar wel atletisch en heel groot van gestalte.

Op de eerste speeldag na de winterstop verliest ‘Moeskroen’ met Tapoko in de ploeg op Club Brugge en wordt het voorbijgestoken door OH Leuven. Westerlo, de laatste in de klassering, nadert tot op twee punten. De volgende ochtend leest Janevski dat hij ontslagen zal worden, alsook alweer namen van kandidaat-opvolgers. Maar het bericht wordt meteen ontkracht: Janevski blijft coach, hij en niemand anders zal de ploeg leiden in de thuiswedstrijd van zaterdag tegen Lokeren.

’s Anderendaags wordt hij ontslagen.

Eén iets is zeker: de geloofwaardigheid van de ontslagen coach is groter dan die van de club die hem ontsloeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier