Ook Mpoku ‘slachtoffer van racisme in Brugge’: Pro League belooft stappen

Paul-José Mpoku (L) © Belga Image

Na Charleroi-speler Francis Nganga vorige zondag zegt Paul-José Mpoku van Standard dat hij donderdagavond apengeluiden te horen kreeg tijdens het bekerduel bij Club Brugge. ‘Hopelijk worden de mensen op hoge posities wakker, zegt hij.

Mpoku stuurde na de wedstrijd een bericht de wereld in via Twitter. Hij bedankte eerst de supporters van Standard voor hun steun en sfeer tijdens de match, en die van Club Brugge, ‘hoewel ik vind dat sommigen onder hen niet thuishoren in een voetbalstadion’.

‘Ik zou het fijn vinden mochten de hoogst geplaatsten wakker worden,’ gaat de speler verder. ‘Apengeluiden moeten aanhoren terwijl ik het veld verlaat, ik vind dat onaanvaardbaar. Ik ben niet het eerste slachtoffer, maar ik hoop wel dat ik een van de laatste ben’.

Mpoku besluit zijn boodschap met de hashtags #saynotoracism en #weareallthesame.

Boodschap

Als het klopt, is het al de tweede keer in amper enkele dagen tijd dat een klein deel van de Brugse aanhang zich van zijn kleinste kant laat zien. Vorige zondag al kreeg de bezoekende Charleroi-speler Francis Nganga apengeluiden naar het hoofd geslingerd. ‘We zijn niet in de Middeleeuwen, maar in 2018’, schreef hij daarna op Twitter.

Club Brugge reageerde daarop: ‘Een mooie voetbalavond vol kansen, spektakel en sfeer verdient het niet om ontsierd te worden door racistische uitlatingen van individuen.’ Voor de match tegen Standard tweette Blauw-zwart nog: ‘Duidelijke boodschap vanavond: No Sweat, No Glory, No Racism!’. Een boodschap die blijkbaar niet iedereen heeft bereikt.

Sanctie

De oproep van Mpoku valt alleszins niet in dovemansoren. In een reactie aan Sportmagazine.be zegt de Belgische voetbalbond (KBVB) de incidenten ‘uiteraard te veroordelen’. Commentaar over eventuele disciplinaire maatregelen na het bekerduel en de omvang daarvan wil de bond nog niet kwijt. ‘Die evaluatie zal gemaakt worden op basis van het scheidsrechtersrapport’, zegt woordvoerder Stefan Van Loock.

De CEO van de Pro League, Pierre François, laat aan Sportmagazine.be weten dat wat hem betreft, dergelijke feiten voortaan voor alle clubs systematisch tot een disciplinaire procedure leiden. ‘Club Brugge mag hier niet vanaf komen met een minnelijke schikking van 500 euro, maar zal zich moeten verantwoorden voor de Geschillencommissie’. In het ergste geval riskeert Club een wedstrijd achter gesloten deuren.

François kondigt nog aan dat hij een nota heeft voorbereid voor de maandelijkse vergadering van de raad van bestuur, op 20 februari. ‘Daarna zullen wij verder communiceren. Maar het is evident dat we hier correct op moeten reageren. Het is hoog tijd om met deze spreekkoren af te rekenen’.

Club Brugge zelf beloofde al zijn medewerking met de politie om de daders op te sporen en om hun gegevens door te spelen aan de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Zij riskeren een stadionverbod.