Ook Rode Duivels komen met statement over Qatar voor wedstrijd tegen Wit-Rusland

© Belga Image

De Rode Duivels hebben voor aanvang van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland, dinsdag aan Den Dreef in Leuven, een statement gemaakt over mensenrechten in Qatar, waar het WK komend jaar plaatsvindt. De Belgen die aan de wedstrijd begonnen kwamen het veld op met een zwart T-shirt met de boodschap ‘Football Supports Change’.

De toewijzing van het WK aan Qatar is altijd omstreden geweest, maar sinds enkele weken laait de discussie weer helemaal op. The Guardian maakte eind februari immers bekend dat uit onderzoek van de krant blijkt dat de voorbije tien jaar meer dan 6.500 gastarbeiders uit vijf Aziatische landen overleden zijn in Qatar. De afgelopen dagen maakten de spelers van een reeks andere landen al een statement, en nu volgen de Duivels. Bij het oplopen op het veld en tijdens de volksliederen droegen Jan Vertonghen en co een zwart T-shirt met de boodschap ‘Football Supports Change’.

De Belgische voetbalbond reageerde midden maart al officieel en liet toen weten geen voorstander te zijn van een boycot, waarop sommige landen aanstuurden. Volgens de KBVB kan het WK net als hefboom fungeren voor verdere verbeteringen in Qatar. “De aandacht voor het WK in Qatar zal tot eind 2022 alleen maar toenemen”, klonk het toen. “De KBVB wil die aandacht maximaal aanwenden om verdere hervormingen mogelijk te maken. Her en der gaan er stemmen op om het WK in Qatar te boycotten. Mensenrechtenorganisaties vinden dit geen goede oplossing: de arbeiders zouden het voornaamste slachtoffer zijn.”

Noorwegen was de eerste die een uitsgesproken mening had. Daar bundelden een aantal clubs de krachten voor een boycot te organiseren, waar het parlement later dit jaar over zal beslissen. Bij de internationale break kwamen ook de spelers van de nationale ploeg met een statement het veld op tegen Gibraltar. ‘Respect. On and off the pitch.’

Even later werd dat voorbeeld ook gevolgd door Duitsland. Daar verfden de spelers zelf de letters ‘Human Rigths’ op een t-shirt waarmee ze het veld opkwamen. En tot slot kwam ook Nederland aan de aftrap tegen Letland met ‘Football supports Change’. Een ietwat voorzichtige boodschap die niet overal even euforisch werd onthaald, maar wel een statement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier