Ook Waasland-Beveren en Lokeren mengen zich in kortgedingzaak van KV Mechelen

Voorzitter Waasland-Beveren, Dirk Huyck

Na Beerschot Wilrijk en de Pro League melden ook Waasland-Beveren en Sporting Lokeren zich aan als tussenkomende partij in de kortgedingprocedure tegen de Belgische Voetbalbond (KBVB) die KV Mechelen opstart voor de burgerlijke rechtbank.

Waasland-Beveren doet een vrijwillige tussenkomst ’teneinde de rechten van de verdediging van de club te vrijwaren’, zo luidt het in een persmededeling. ‘Zoniet dreigt de club mogelijks tussen schip en wal te vallen.

‘De club wacht het verdere verloop van het onderzoek af en heeft vertrouwen in de goede afloop. De club werkt in alle discretie verder en zal zich onthouden van enige verdere commentaar op het dossier.

Eerder namen ook de Pro League, de koepelorganisatie van de 24 Belgische profclubs, en Beerschot Wilrijk hun voorzorgsmaatregelen met een vrijwillige tussenkomst, waarbij een derde opkomt om zijn belangen te verdedigen.

Voor Lokeren is het belang evident. Wordt Waasland-Beveren, dat samen met KV Mechelen door de voetbalbond wordt vervolgd voor (een poging tot) matchfixing in de degradatiestrijd van vorig jaar, bestraft met degradatie, dan blijft de sportieve degradant alsnog in 1A.

Tuchtproces

KV Mechelen werd samen met Waasland-Beveren en dertien andere beklaagden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep gedaagd in een matchfixingschandaal dat mogelijk op het einde van vorig seizoen heeft plaatsgevonden.

Op de inleidende zitting op 30 april eiste Malinwa uitstel en een bijkomend onderzoek. Volgens de geteisterde club zijn haar rechten van verdediging geschonden. Enerzijds is er volgens KV Mechelen te weinig tijd om het tuchtproces grondig te voeren. Ter herinnering: er moeten tussen 18 en 28 mei zes zittingen plaatsvinden en er moet voor 30 juni een uitspraak zijn. Anderzijds heeft KV Mechelen toegang gevraagd tot het volledige strafdossier van het federaal parket, omdat de club de mening is toegedaan dat daar ook elementen instaan die Malinwa vrijspreken.

Om die redenen start KV Mechelen dinsdag een procedure in kort geding op bij de burgerlijke rechtbank. Het kort geding zal behandeld worden op 16 mei, twee dagen voor de eerste zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep. Wanneer er een uitspraak zou zijn, is nog niet duidelijk.

Zo’n procedure is in strijd met het interne reglement van de Pro League, maar die laat voorlopig begaan.