‘Op Anderlecht kan je niet zeggen dat het een overgangsjaar wordt’

© IMAGEGLOBE

In het vooruitzicht van Standard – Club Brugge en Genk – Anderlecht bracht Sport/Voetbalmagazine Dirk Degraen, Jean-François de Sart, Herman Van Holsbeeck en Vincent Mannaert samen.

Te gast in Evere, deel 3. In het vooruitzicht van de toppers Standard – Club Brugge en Genk – Anderlecht bracht Sport/Voetbalmagazine Dirk Degraen, Jean-François de Sart, Herman Van Holsbeeck en Vincent Mannaert samen. Een voorsmaakje…

S/VM: Is dit niet een heel onrustig seizoen, in de bestuurskamers, op de tribunes en in de wandelgangen?

Jean-François de Sart (Standard): “Is statistisch gezien een derde van de trainers die ontslagen wordt niet de normale gang van zaken? Misschien gebeurt het nu vroeger dan voorheen, omwille van de competitieformule. Het heeft geen zin meer om een trainer in januari te ontslaan, dan is het al te laat. Dan ben je al bijna zeker van je plaats in de play-offs.”

“Nieuw is de onrust van de supporters overal. Zo gauw het wat minder gaat, voelen ze zich mede-eigenaars van de club. Dat zet druk op het bestuur. Ook de manier waarop de media dat fenomeen behandelen, stemt tot nadenken. Sommige gaan te ver, geven een stem aan mensen die die stem niet altijd verdienen.”

Vincent Mannaert (Club Brugge): “Van de grote vijf hebben er al drie diep gezeten dit seizoen. Dat zijn sowieso clubs waar elke dag veel over geschreven wordt. Daar komt nog eens de kracht van de sociale media bij. Wie kritiek heeft, ventileert die nu zeven dagen op zeven en vierentwintig uur per dag. Die sociale media zijn nu al een bron van informatie voor de media. Daardoor krijg je nu makkelijker supportersprotest. Op een kwartier heb je 500 man gemobiliseerd. Er zijn ook positieve kanten aan: het laat je ook toe om een directe communicatie te voeren met je fans.”

Dirk Degraen (Genk): “Ik vind het niet goed om de fout alleen bij de fans te leggen. Supporters reageren op iets waarvan zij vinden dat het fout loopt. Drie jaar geleden stonden ze bij ons ook met van alles te gooien naar de toenmalige voorzitter. Daar kan je maar één ding tegen doen: zorgen dat het zo goed mogelijk gaat in je club. En een sterk signaal geven als men over een bepaalde grens gaat. Keihard ingrijpen. Om te beginnen zorgen dat die mensen er niet meer inkomen. Ik hoor dat er nog altijd niet op dezelfde manier wordt opgetreden. Als dingen zich voordoen zoals bij Standard-Anderlecht, moet er sterk ingegrepen worden door onszelf en de overheid. Alleen met strengere straffen zal het misschien meer onder controle komen.”

Herman Van Holsbeeck (Anderlecht): “Dat sterk signaal heb ik na Standard-Anderlecht niet gezien, hoor. Het was de eerste keer in tien jaar dat ik me niet op mijn gemak voelde.”

S/VM: Zowel voor Standard, Charleroi, Club Brugge als Beerschot, waar het allemaal onrustig was, geldt dat de club pas in andere handen is overgegaan. Kan dat te verklaren zijn doordat supporters zich niet meer herkennen in hun clubs?

Mannaert: “Dat vind ik flauwekul. Herman zat er vorig jaar acht jaar toen ze zich tegen hem keerden.”

Degraen: “Verandering is altijd een extra stok die je de fans geeft om te gebruiken.”

De Sart: “Het is in de eerste plaats een maatschappelijk probleem, een gebrek aan respect, waarbij wie niet tevreden is dat op een andere manier uit dan tien jaar geleden.”

Van Holsbeeck: “De grootste problemen hadden we twee jaar geleden toen we derde eindigden en we de doelstellingen niet haalden, omdat een aantal sterkhouders waren vertrokken. Maar kan je op Anderlecht voor het seizoen zeggen: jongens, dit is een overgangsjaar, en de titel is geen must? Je bent verplicht om je verwachtingspatroon aan te houden.”

Degraen: “Maar die ambitie heb je toch vooraf zelf uitgesproken, Herman? Wij hebben nu het geluk dat we al drie jaar naeen de ambitie die we vooraf uitspraken overtreffen. Dat Herman zegt dat hij kampioen ‘moet’ worden, daar heb ik wel een beetje moeite mee. Als ik het gevoel heb dat een doelstelling om een of andere reden niet te realiseren is, zal ik die niet uitspreken. Ook niet als ik bij Club of Anderlecht zou zitten.”

Mannaert: “Maar na de transfers was de tendens in de media over ons: ‘Als ze nu nog niet zeggen dat ze voor de titel gaan, tja dan…’ Twee maanden later roept iedereen dat we niet de kwaliteit hebben om voor de titel te gaan. Je moet proberen goed in te schatten waar je terecht kan komen, en daar eerlijk over communiceren. Maak je dat vervolgens niet waar, dan krijg je stevige reacties.”

Het hele interview lees je in Sport/Voetbalmagazine van 19 december 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content