Opdracht één voor Philippe Clement? Genk weer vertrouwen geven

© BELGAIMAGE

Genk heeft wel al een nieuwe trainer maar nog geen nieuw elan. Philippe Clement wacht geen gemakkelijke taak.

Welgeteld één minuut van de 90 zat de nieuwe trainer van Genk, Philippe Clement, op zijn bank neer tijdens zijn debuut tegen KV Kortrijk. Dat gebeurde bij het ingaan van minuut 35, maar één minuut later stond Clement alweer tegen de zijlijn, gesticulerend, roepend, tierend, de hand over het voorhoofd wrijvend, hoofdschuddend. Alsof hij zich afvroeg: waar ben ik in ’s hemelsnaam aan begonnen?

‘Het liefst was ik op het veld gelopen’, gaf hij na afloop toe. ‘We begonnen goed, maar bij 0-1 komt er ineens heel veel twijfel, is de drive weg en gaan we lateraal voetballen.’ Zijn conclusie na match één: ‘Mijn ploeg toont te veel hart en te weinig verstand, qua organisatie.’

‘Deze ploeg heeft niet alleen nog een trainer nodig om haar te sturen, maar ook het publiek om ze vooruit te schreeuwen.’

Philippe Clement

De Antwerpenaar gaf toe dat hij nooit tevoren zo zenuwachtig was geweest. Hij reageerde behoorlijk gespannen langs de lijn, was helemaal niet de rustige, relaxed toekijkende coach die hij tot een week eerder nog bij Waasland-Beveren was. ‘We hebben amper twee dagen getraind, en dan nog, omdat je bij elke oefening nieuwe geblesseerden riskeert. In die dagen hebben we gefocust op diepgang, maar vandaag zie je meteen dat we weer lateraal voetballen.’

Wie verwacht had dat de sterkhouders, die het onder Albert Stuivenberg lieten afweten omdat ze het gehad hadden met de schoolse oefeningen van de Nederlander en terug verlangden naar de scherpe, intensieve trainingen die hen onder Peter Maes in topvorm kregen, zich onder de nieuwe trainer meteen zouden tonen, had het mis.

Roeslan Malinovski en Alejandro Pozuelo keken op geen inspanning, maar draafden even anoniem, inspiratieloos en onopgemerkt over het veld als de weken voorheen. Racing Genk zit op dit moment veel dieper dan men had gedacht.

Te weinig trekkers

Opmerkelijk was hoe de thuisspelers ineenkrompen toen het publiek voor de zoveelste keer dit seizoen begon te fluiten omdat het tempo eens te meer stokte, maar ook hoe pakweg Edon Zhegrova met de ene dribbel na de andere uitpakte toen de thuisaanhang van stemming veranderde en zijn favoriete ploeg weer naar voren schreeuwde.

Dat was wat Clement onthield van de eerste match: ‘Deze ploeg heeft niet alleen nog een trainer nodig om haar te sturen, maar ook het publiek om ze vooruit te schreeuwen. Genk heeft twee gezichten. Wanneer je aanvalt, gaan de supporters die tevoren nog floten, onmiddellijk achter de ploeg staan, waarop de voetballende kwaliteiten van dit Genk tot uiting komen. Dus moet je zorgen dat je ze mee krijgt.’

Te weinig trekkers zag hij ook. Spelers die negentig minuten voorop gaan in de strijd. ‘Dat heeft met vertrouwen te maken.’ Dat wordt de eerste taak van Clement: opnieuw vertrouwen brengen, en vervolgens met de juiste dosering op training de ploeg weer scherp brengen. Meer buikgevoel en minder volgens het boekje moet er straks getraind worden bij de Limburgers.

Sportief zoekt Genk vooral een verdedigende middenvelder. Dat mag voor één keer iemand zijn die niet in de clubfilosofie past en die al wat ouder is. Als Clement denkt dat Seck de missing link is, zal Genk proberen die te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier