Opgemerkte comeback voor Honour Gombami

© BELGA

Twee en een half jaar nadat hij de meniscus, de mediale band en de achterste kruisband van de rechterknie scheurde, maakte Gombami bij Cercle Brugge zijn rentree met meteen drie wedstrijden, twee doelpunten en een assist in één week.

Twee en een half jaar nadat hij in een duel met Torben Joneleit de meniscus, de mediale band en de achterste kruisband van de rechterknie scheurde, maakte Honour Gombami (29) bij Cercle Brugge zijn rentree met meteen drie wedstrijden, twee doelpunten en een assist in één week.
Maandag tegen Bergen viel hij bij de rust in en scoorde hij met de linker; donderdag tegen Gent verscheen hij aan de aftrap, scoorde hij met de rechter en werd hij in de tweede helft gewisseld; en zondag in Gent leverde hij de assist voor de enige Cerclegoal en bleef hij de hele wedstrijd op het veld.

“Onvoorstelbaar”, zegt Gombami in Sport/Voetbalmagazine. “Vooral die goal tegen Bergen was speciaal. Onverklaarbaar. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om mij te tonen, want als je zo lang niet meedoet, vergeten de mensen je een beetje. Het geeft mij vertrouwen en het helpt me om niet meer aan mijn zware blessure te blijven denken. Eigenlijk rekende ik er al niet meer op en was ik al gefocust op volgend seizoen. Maar het werd mijn beste week ooit.” (lacht)

Tweede klasse?

Hij nam zijn vertrouwde plaats op de rechterflank in, zorgde zoals vroeger voor breedte en diepte en aansluiting bij de centrumspits, en verdedigde indien nodig mee tot aan de eigen zestien meter.

Maar zijn startsnelheid is nog niet zoals voorheen. “Mijn knie is al lang weer stabiel, maar het probleem was dat ik mijn been niet meer maximaal kon plooien”, vertelt hij. “Daarom onderging ik nog een tweede en een derde ingreep, veel kleinere operaties, onder meer om het littekenweefsel weg te nemen. Dat is nu verholpen, ik kan weer lopen zoals vroeger, maar ik mis natuurlijk wedstrijdritme. Om verder te kunnen groeien zijn er meer wedstrijden met de eerste ploeg nodig.”

Dat zal dan wellicht niet meer bij Cercle zijn. Zijn contract loopt er af en hij weet al lang dat het niet verlengd zal worden. In de winterstop werd er hem zelfs een overgang naar tweedeklasser Sint-Niklaas voorgesteld. Maar dat vond hij geen geschikt moment om te veranderen van club.

“Het leven gaat verder,” zegt hij, “en misschien komt er wel iets moois. Het enige wat ik kan doen, is het hoofd rechtop houden en tonen dat ik nog altijd heel goed kan voetballen. Misschien wel beter dan ooit, zal nog blijken. Ik ben ouder nu, rijper geworden en mentaal sterker door wat ik meemaakte. Ik sta voor de start van een nieuw tijdperk en als ik via de tweede klasse moet terugkeren, dan moet dat maar. Als ik goed genoeg ben, zal ik snel terug in eerste zijn.” (CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier