Oud-Belgisch topschutter Hans Posthumus overleden

De Nederlandse spits Hans Posthumus © Lierse.com

Zesentwintig doelpunten scoorde Hans Posthumus, toen hij in 1975-1976 met Lierse Belgisch topschutter werd. Lierse had hem in 1974 gehaald bij tweedeklasser RC Mechelen.

Zesentwintig doelpunten scoorde Hans Posthumus, toen hij in 1975-1976 met Lierse Belgisch topschutter werd, in wat zijn tweede seizoen in de Belgische topklasse zou worden. Lierse had hem in 1974 gehaald bij tweedeklasser RC Mechelen.

In twee jaar maakte hij op het Lisp in 79 wedstrijden 54 goals: een gemiddelde van 0,68 goals per wedstrijd. Dat seizoen speelde de rijzige Nederlander, 1,91 meter groot, met Lierse dat in competitie slechts negende eindigde, ook de bekerfinale die met 4-0 verloren werd van Anderlecht.

Ex-ploegmaat Luc Soons omschrijft de Nederlander als ‘een spits die zo hard kon koppen als veel andere spitsen kunnen trappen. Hij deed zijn werk als spits: hij scoorde, woog op een verdediging. Ook als hij mocht aanleggen van buiten de zestien meter, zat er kracht achter.’

RIP Hans Posthumus. Scoorde op 2 seizoenen Lierse 54 keer en was topschutter van de eerste klasse in 1976. Hieronder kan je 3 van zijn goals bekijken, tegen Beerschot, Waregem en op KV Mechelen.

Geplaatst door K. Lierse S.K. op donderdag 18 februari 2016

Ook toenmalig Lierseverdediger Dimitri Davidovic noemde Posthumus een speler die je graag in je ploeg had: ‘Hans was levensgevaarlijk in de zestien, een echte doelpuntenmachine. Als je voor aanvoer langs de flanken zorgde, was de tegenstander niet met hem klaar.’

Davidovic herinnert zich van de man met de indrukwekkende snor niet alleen de vele goals, maar ook de goeie humor. ‘We hebben samen veel afgelachen. We gingen na de wedstrijd met zijn allen op stap om iets te eten of te drinken. Op een dag trokken we naar de Chinees, waar in het toilet een smerige handdoek hing. Plots komt Hans uit het toilet en stapt met die smerige vod recht op onze secretaris af: ‘Beetje proper maken, hé, na het eten.’ Iedereen in een deuk, behalve de secretaris die dat maar niets vond.’

Een topclub zat er niet meer in voor de Belgische topschutter, die in het begin van zijn carrière als topschutter in de Nederlandse tweede klasse met FC Wageningen bij Feyenoord belandde, waar hij in zeventien matchen twaalf goals lukte maar te licht werd bevonden voor een basisplaats. ‘Om een topspits te zijn, miste hij snelheid’, aldus Davidovic.

Bij Feyenoord voetbalde hij nog samen met Jan Boskamp. ‘Een wereldgozer was hij’, zegt Boskamp, ‘zo één die zich van niets iets aantrekt, altijd in de weer met zijn twee of drie honden. Die nam hij altijd mee, ook in België.’

Posthumus’ volgende halte was NEC uit Nijmegen waar hij na drie jaar op 31-jarige leeftijd de schoenen aan de haak hing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier