Oud-Heverlee Leuven: geen baas meer in eigen huis

Nigel Pearson nam de leiding bij OHL over van Dennis van Wijk. © belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Het verrassende ontslag van Dennis van Wijk bij OH Leuven maakt één zaak duidelijk: de beslissingen worden in Engeland genomen.

Tot die conclusie komt ook Van Wijk nadat hij vorige woensdag van Jon Rudkin, de sportief directeur van Leicester City, te horen kreeg dat hij baan moet ruimen voor Nigel Pearson, de coach met wie Leicester tweemaal wist te promoveren. ‘De beslissingen worden genomen in Engeland’, weet Van Wijk nu. Met ‘Engeland’ bedoelt hij de King Power Group van de Thaise familie Srivaddhanaprabha, sinds deze zomer eigenaar van OHL.

Clubvoorzitter Chris Vandebroeck snapt de hetze daaromtrent niet. ‘Dat King Power de beslissingen zou nemen, wisten we van in het begin. Zij investeren miljoenen in OHL, dat doen ze niet voor niets. Ik heb daar ook geen problemen mee, zolang we betrokken worden in die gesprekken. Dat was hier het geval. Niet de beslissing verrast me – dat zij de vierde plaats onvoldoende achten, kan ik begrijpen – wel de timing, zo vlak voor een belangrijke match tegen Beerschot Wilrijk. Ik zou dat niet gedaan hebben. Maar het is niet dat ze een onbekende als trainer aanstelden, Nigel Pearson is een naam in het Engelse voetbal. Met alle respect voor Van Wijk, want hij leverde goed werk.’

‘Bovendien’, zo wil Vandebroeck nog nuanceren, ‘wilden ze Van Wijk absoluut aan boord houden. Ze hebben hem een financieel mooi contract geboden als T2. Dat bewijst dat ze niet met de grove borstel te werk gaan. Alleen wilde hij niet mee in die constructie – wat ik óók begrijp. Dat is allemaal heel correct afgehandeld.’

Dat bevestigt ook Van Wijk, die zelfs nog verschillende keren samen zat met zijn opvolger Pearson om hem wegwijs te maken in de club en het Belgische voetbal. Vrijdag nog sprak Van Wijk de spelerskern toe en wees hen op het belang van de match tegen Beerschot Wilrijk. OHL sleepte in extremis een punt uit de brand tegen de koploper in 1B (1-1) en behoudt zo uitzicht op die eerste periodetitel.

Alleen blijft de vraag waarom King Power ingreep. ‘Omdat ze oordelen dat op de lange termijn meer kan bereikt worden met Pearson’, wijst Vandebroeck op sportieve gronden. Van Wijk denkt daar anders over, hij noemt het een politieke beslissing. ‘Dit is gewoon een manier van Leicester City om meer controle op het gebeuren in Leuven te krijgen.’ Of dat slecht of goed is voor de club, moet blijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier