Oud-Heverlee Leuven keurt overname door Thaise groep King Power goed

© BELGA

De overnemers hebben ook het Engelse Leicester City in handen. Ook de stad Leuven heeft ondertussen haar fiat gegeven.

Na de Raad van Bestuur van Oud-Heverlee Leuven heeft ook de Algemene Vergadering unaniem het overnamevoorstel van de Thaise King Power groep goedgekeurd. Dat meldde de tweedeklasser dinsdag in een persbericht. Er werd een akkoord, waarin de afspraken met betrekking tot de overname zijn vastgelegd, door beide partijen ondertekend. Het King Power van voorzitter Vichai Srivaddhanaprabha heeft ook het Engelse Leicester in handen.

“De King Power groep was de enige kandidaat-koper die een duidelijk, schriftelijk en coherent voorstel overmaakte binnen de tijdslimiet die opgelegd werd door de Raad van Bestuur”, stelt OHL. “Deze procedure werd gevolgd in samenspraak met de drie onafhankelijke bestuurders, die vorig jaar werden aangesteld op verzoek van de stad Leuven.

De overnameplannen werden afgelopen vrijdag eveneens toegelicht aan het schepencollege van de stad Leuven.” “OHL heeft gekozen voor een project dat de meeste garanties biedt voor de toekomst van de club, zowel op financieel als op sportief vlak. Het project zorgt voor voldoende financiële middelen om een zo spoedig mogelijke terugkeer naar eerste klasse A te kunnen ambiëren”, klinkt het.

“Het garandeert ook dat de jeugdwerking op het huidige niveau kan behouden blijven en nog verder uitgebouwd kan worden. Bovendien wordt de lokale verankering behouden, aangezien de jeugdwerking, de sociale werking en de uitbating van het stadion volledig in Leuvense handen blijven”, zegt de Leuvense club.

“De King Power groep blijft een sterke verankering binnen de gemeenschap een prioriteit vinden, net zoals een goede samenwerking met de diverse supportersgroepen en een verdere uitbouw van de jeugdwerking, dit alles gelinkt aan een grote sportieve ambitie voor het eerste elftal.” De overdracht zal formeel worden afgerond na de gebruikelijke periode van due diligence (bedrijfsonderzoek).

Begin dit jaar tekende OHL een principe-akkoord met de Chinese zakenman Jian Lizhang. Die stapte in maart echter kwaad op omdat de stad Leuven een gesprek met hem afzegde en liet sindsdien niets meer van zich horen. Vervolgens deed een groep Vlaamse investeerders een bod, maar OHL hield de boot af “omdat het akkoord met de Chinezen stipuleerde dat er tot 30 juni met niemand anders onderhandeld kon worden”. Intussen lekte wel al uit dat het clubbestuur wel aan tafel ging zitten met de Thaise eigenaar van Leicester.

Het Leuvense stadsbestuur ondertussen ook zijn fiat gegeven voor het voorakkoord dat Oud-Heverlee Leuven met de Thaise groep King Power sloot voor de overname van de voetbalclub. Dat bevestigt schepen Carl Devlies (CD&V), bevoegd voor financiën. Leuven dringt er wel op aan dat er tijdens de verdere onderhandelingen meer zekerheid wordt ingebouwd over de terugbetaling van de leningen aan het stadsbestuur.

“We hebben het voorakkoord laten onderzoeken door de revisor die de stad heeft aangesteld om de club financieel op te volgen en die heeft een gunstig advies gegeven. Voor ons kunnen de onderhandelingen dus worden voortgezet. Wel vragen we meer waarborgen dat de circa 10 miljoen euro die we tot dusver aan de club geleend hebben ook effectief terugbetaald worden”, aldus Devlies. Leuven is eigenaar van stadion aan de Dreef waar OHL zijn thuismatchen speelt en gaf het enkele jaren terug tot in 2031 in erfpacht aan de club.