Overmeire: ‘Mijn debuut bij Lokeren was geen succes’

© BELGA

Kilian Overmeire (27) viert in de topper tegen Club Brugge zijn 250ste competitiematch voor Sporting Lokeren.

Kilian Overmeire (27) viert in de topper tegen Club Brugge zijn 250ste competitiematch voor Sporting Lokeren. In totaal zit Overmeire nu aan 275 wedstrijden (Club niet meegerekend), waarvan 8 Europese wedstrijden en 18 voor de Beker van België. In de top tien van nog actieve spelers is hij daarmee na Olivier Deschacht (301 competitiematchen voor Anderlecht) de trouwste clubspeler in onze eerste klasse. Frederik Boi (234 voor Cercle), Roland Juhasz (210 voor Anderlecht) en Lucas Biglia (207 voor Anderlecht) vervolledigen de top vijf.

Overmeire zette zijn eerste voetbalstapjes bij Assenede, maar stapte in 1995 over naar de jeugdopleiding van Sporting Lokeren. Daar maakte de middenvelder in het seizoen 2003/2004 als zeventienjarige zijn debuut onder Paul Put. “Geen droomdebuut”, herinnert hij zich nog, “het was tegen Cercle en ik stond tegen Harold Meyssen, een sluwe speler. Aan de rust werd ik al gewisseld en twee dagen later werd Put ontslagen.”

Wereldgoal

Het duurde tot het seizoen 2005/2006 vooraleer het Lokerse jeugdproduct een min of meer vaste stek in de ploeg kon veroveren en het was pas onder Ariël Jacobs, het jaar daarop, dat Overmeire zich helemaal een basisspeler voelde. “Het was in die periode ook dat ik met een ver afstandsschot scoorde tegen Standard, een wereldgoal waar mensen tot op vandaag naar verwijzen. Nu ja, het kan ermee te maken hebben dat ik zelden scoor”, grijnst hij. (beelden: zie onderaan)

Er waren ook mindere periodes. “Vooral het seizoen 2009/2010, toen we tegen degradatie moesten vechten, was een dieptepunt”, zegt Overmeire. “De groep hing totaal niet aan elkaar en er waren veel negatieve randzaken. Ik ging toen ook mijn laatste contractjaar in, ik twijfelde over mijn toekomst bij Lokeren.”

Het is dan dat de Wase club ervoor koos een andere koers te varen: Willy Reynders kwam als technisch directeur en Peter Maes als hoofdtrainer. De middenvelder groeide uit tot aanvoerder en boegbeeld van de ploeg die nu al voor het derde seizoen op rij hoge ogen gooit. “Maes heeft ook van mij een betere en sterkere voetballer gemaakt”, claimt de Lokerenkapitein.

Proeven van iets nieuw

Hij is er 27 nu en heeft nog twee jaar contract te gaan, wil hij ooit nog van een buitenlands avontuur proeven dan wacht hij best niet te lang meer. Overmeire: “Ik zit nu vijftien jaar bij deze club, Lokeren zit voor altijd in mijn hart, maar dat betekent niet dat ik geen ambitie heb om eens iets nieuws te proeven. Een ander voetbal, een ander cultuur. Al maak ik me geen illusies: van Spanje, Engeland of Duitsland moet ik niet dromen. Een goeie middenmotor in Nederland lijkt mij het meest realistisch.” (MS)

Bekijk het magistrale doelpunt van Overmeire tegen Standard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier