Overzicht: deze 25 spelers uit de Jupiler Pro League trekken naar de Afrika Cup

Onder meer deze Tarik Tissoudali (Marokko) is een tijdje weg uit België. © Belga Image
Gert Segers
Gert Segers Journalist Sport/Voetbalmagazine

Vanaf zondag strijden 24 landen om de Afrikaanse titel. Verschillende spelers uit de Jupiler Pro League zullen daar ook aanwezig zijn. Een overzicht.

Zondag wordt in het Stade Omnisport Paul Biya in de Kameroense hoofdstad Yaoundé de 33ste editie van de Afrika Cup afgetrapt. 24 landen verdeeld in 6 groepen strijden om een plaatsje in de finale op 6 februari. Bij de deelnemende naties zitten ook 25 spelers die actief zijn in de Belgische eerste klasse.

De ploeg die het meeste spelers moet afstaan, is Standard. De Rouches moeten maar liefst vijf spelers een tijdje missen met Abdoul Tapsoba (Burkina Faso), Collins Fai (Kameroen), Selim Amallah (Marokko), Moussa Sissako (Mali) en Hamza Rafia (Tunesië). Daarmee is het trouwens ook samen met Arsenal, Olympiacos en Nantes de hofleverancier van deze Afrika Cup. Daarachter volgt KAA Gent met drie spelers, waaronder ook de later opgeroepen Tarik Tissoudali (Marokko). Charleroi, KV Kortrijk, OH Leuven, KV Oostende en Seraing missen de komende weken allemaal twee spelers.

Voor drie ploegen uit 1A is er goed nieuws. Cercle Brugge, Club, Union en Zulte Waregem zien geen enkele speler vertrekken naar Kameroen. In de strijd om de titel en het behoud is dat een welgekomen bonus voor die clubs.

Opvallend is dat er ook uit de lagere Belgische divisies spelers werden geselecteerd. Zo zitHoussen Abderrahmane van eerste nationaler Francs Borains in de selectie van Mauritanië en werd Sydney Obissa van eerste nationaler Olympic Charleroi opgeroepen voor Gabon. In totaal zullen zo vanaf zondag 27 spelers uit België te bewonderen zijn bij 14 landen op de Afrika Cup.

OVERZICHT

Anderlecht: Christian Kouamé (Ivoorkust)

Antwerp: Abdoulaye Seck (Senegal)

Beerschot: Reda Halaïmia (Algerije)

Charleroi: Hervé Koffi (Burkina Faso), Adem Zorgane (Algerije)

KAS Eupen: Abdul Nurudeen (Ghana)

KRC Genk: Joseph Paintsil (Ghana)

KAA Gent: Michael Ngadeu (Kameroen), Tarik Tissoudali (Marokko), Sulayman Marreh (Gambia)

KV Kortrijk: Faïz Selemani (Comoren), Muhammed Badamosi (Gambia)

OH Leuven: Sory Kaba (Guinee), Sofian Chakla (Marokko)

KV Mechelen: Samuel Oum Gouet (Kameroen)

KV Oostende: Steven Fortès (Kaapverdië), Kenny Rocha (Kaapverdië)

Seraing: Ibrahima Cissé (Guinee), Ablie Jallow (Gambia)

STVV: Mory Konaté (Guinee)

Standard: Abdoul Tapsoba (Burkina Faso), Collins Fai (Kameroen), Selim Amallah (Marokko), Moussa Sissako (Mali), Hamza Rafia (Tunesië)

Francs-Borains (1ste nationale): Houssen Abderrahmane (Mauritanië)

Olympic Charleroi (1ste nationale): Sidney Obissa (Gabon)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier