Patrick De Wilde in Kortrijk: alsnog een aprilgrap

Patrick De Wilde © BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

‘De Wilde ontslagen’, ‘De Wilde toch niet ontslagen’, ‘De Wilde blijft’: de berichtgeving over de situatie van Patrick De Wilde bij KV Kortrijk slaat alle kanten op. Wat is er aan de hand?

Patrick De Wilde (52) is niét ontslagen. Maar het is weinig waarschijnlijk dat hij volgend seizoen nog deel zal uitmaken van de technische staf van KV Kortrijk.

Dat was voor betrokkenen eigenlijk al vrij snel na zijn aanstelling op 1 april duidelijk.

Startsituatie

Zijn startsituatie als hoofdtrainer (T1) was ook ongewoon.

Hij werd niet aangetrokken omdat het slecht ging en er ingegrepen moest worden. Ingegrepen was er al op 8 februari, toen Johan Walem werd ontslagen en assistent-trainer (T2) Karim Belhocine (38) het van hem overnam.

Sindsdien ging het weer opvallend goed met KV Kortrijk.

Als ‘man van het huis’, ex-aanvoerder en ex-leerling van Hein Vanhaezebrouck drukte Belhocine meteen met succes zijn stempel op de beleving, de speelwijzetraining en de wedstrijdcoaching.

Duidelijk de juiste man op de juiste plaats, oordeelde de clubleiding op basis van zijn aanpak en de resultaten die daar het gevolg van waren.

Low profile

Maar Belhocine beschikt nog niet over een UEFA Pro Licence, het hoogste trainersdiploma, en mocht daarom reglementair maar zestig dagen T1 blijven.

Dat was tot speeldag 2 van de play-offs.

Om hem de sportieve lijn te kunnen blijven laten bepalen, wat vanuit sportief managementoogpunt een logische keuze genoemd kan worden, maakte KV Kortrijk hem technisch directeur voetbalzaken (TD).

In combinatie met een lowprofilecoach als Patrick De Wilde, een T1 met het juiste diploma maar zonder T1-ervaring in de eerste klasse, leek dat de club een geschikte oplossing om de lijn te kunnen blijven doortrekken.

Profileringsdrang

Maar het klikte niet met Belhocine, die als TD zijn baas is (en die als baas vrij doortastend is), en De Wilde kwam in de technische staf al snel geïsoleerd te staan. Iets wat hem overigens eerder op het seizoen ook al bij Oud-Heverlee Leuven als technisch directeur/coördinator was overkomen.

Té enthousiast of niet, wel of niet goed bedoeld: in Kortrijk werd hij meteen ervaren als iemand met te veel profileringsdrang en te weinig realiteitszin in zijn nieuwe werkomgeving. Al snel moest de manager tussenkomen, en de voorzitter, en zelfs managing director Ken Choo. Omdat tijdens play-off 2 een tweede keer van trainer wisselen geen optie was.

Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier