Paul Nagels: ‘Vertrouwen in Patrick Vanoppen is niet geschaad’

© BELGA

Paul Nagels, vanaf 1989 tot 1997 voorzitter van Beerschot, zegt dat hij het geld terug heeft dat hij vorig seizoen leende aan Patrick Vanoppen, de man die datzelfde Beerschot leidde vanaf februari 2011 tot het faillissement in mei 2013.

“Ik stapte naar de rechtbank”, aldus Nagels in Sport/Voetbalmagazine. “Vooraleer er een vonnis was, betaalde Vanoppen mij al terug. Ik verloor wel een stuk, maar dan spreken we over intresten – die liet ik deels vallen.” De apotheker-bioloog stelde 750.000 euro in hoofdsom ter beschikking van Vanoppen.

Nagels blijft mild voor de vastgoedmakelaar die de club van het Kiel de afgrond in reed: “Alle Belgen die bank speelden voor Beerschot hebben hun geld terug. Vanoppen respecteerde zijn contracten. Ik twijfelde er nooit aan dat ik mijn centen zou weerzien. Je moet in zo’n geval weleens wat dreigen, maar zo gaat dat nu eenmaal. En uiteraard zal hij wat foutjes gemaakt hebben, maar mijn vertrouwen in Vanoppen is niet geschaad.”

Ongetwijfeld zijn er veel niet-betaalde schuldeisers die de mening van Nagels niet delen. Een halfjaar geleden was er op het Kiel sprake van een put van zo’n 20 miljoen euro.

Overname van tweedeklasser

Nagels’ naam wordt (opnieuw) genoemd als een van de mensen bij wie het plan leeft om Beerschot Wilrijk sneller dan verwacht terug naar het hoogste niveau te loodsen deze keer door een stamnummer van een tweedeklasser over te nemen. Mensen rond het Kiel die doorgaans goed ingelicht zijn, kennen het gerucht.

“Ik heb op dit moment geen enkele actie ondernomen”, reageert Nagels. “Zijn anderen daarmee bezig, zijn er dingen aan het broebelen? Ik weet het niet.”

Uit de vlotheid waarmee zijn daaropvolgende uitleg naar boven komt, blijkt evenwel dat hij zo’n scenario ten minste al eens heeft overdacht: “Nu is het volgens mij het beste om eerst een adempauze te nemen. In eerste provinciale zal alles nog makkelijk gaan. In vierde klasse misschien ook. De echte uitdagingen beginnen in de derde klasse. Daar kun je de vraag stellen of het goed is om er elk jaar veel centen in te steken en maar met veel moeite uit die derde klasse weg te raken, of je niet beter een club overneemt die aan de top van de tweede klasse speelt.”