Paul Put en gokchinees Ye in september 2013 voor correctionele rechtbank

Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Bijna acht jaar nadat het grootste omkoopschandaal uit de geschiedenis van het Belgisch voetbal aan het licht kwam, is er eindelijk een procesdatum. Paul Put, gokchinees Ye en dertig andere beklaagden zullen op 13 september 2013 voor de correctionele rechtbank in Brussel moeten verschijnen.

De bekendmaking van de procesdatum betekent dat het cassatieberoep van Paul Put werd afgewezen. De voormalige trainer van Lierse SK putte alle beroepsmogelijkheden uit, maar ving telkens bot. Hij wordt nu samen met 31 andere beklaagden in Brussel verwacht op 13 september 2013 om 8u45. De kans dat Ye Zheyun zijn opwachting maakt, is vrijwel onbestaande. Hij is spoorloos sinds 2005.

De procesdatum is een doorbraak in een nu al jarenlang aanslepende zaak. De onderzoeksrechter maakte zijn dossier na veel intern geruzie pas in juli 2010 over aan het federaal parket. Vervolgens maakte ook de raadkamer geen haast. Dat deed op haar beurt ruim twee jaar later pas een uitspraak. Vier beklaagden gingen vervolgens in beroep, Paul Put als enige ook in cassatieberoep. Dat cassatieberoep is nu afgewezen, waardoor niets een proces nog in de weg staat.

De 32 beklaagden staan terecht voor private omkoping, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, afpersing, valsheid in geschrifte, financiële en fiscale fraude en bedrieglijk onvermogen. De feiten hebben betrekking op wedstrijden uit de seizoenen 2004/05 en 2005/06. De Chinees Ye Zheyun probeerde zich toen bij verscheidene clubs uit de Belgische eerste en tweede klasse in te kopen. Dat lukte hem bij Lierse SK, La Louvière en Verbroedering Geel.

De vermeende textielzakenman benaderde spelers en trainers van wie hij eiste dat ze – tegen betaling en onder bedreiging – wedstrijden verloren met vooraf afgesproken scores. In Azië werden grote gokwinsten werden gerealiseerd op de vervalste wedstrijden. De zaak kwam aan het licht door een artikel in Sport/Voetbalmagazine begin juli 2005.

Van die 32 beklaagden die nu naar de correctionele rechtbank zijn doorverwezen, hebben er dertien iets te maken met Lierse. Dat zijn ex-trainer Paul Put, assistent-trainer Patrick Deman en de spelers Cliff Mardulier, Yves Vanderstraeten, Laurent Fassotte, Igor Nikolovski, Hasan Kacic, Ninoslav Milenkovic, Marius Mittu en Laurent Delorge . Verder ook de ex-voorzitters Chris De Nyn en Leo Theyskens en de Antwerpse diamantair Charles Goldberg, die betrokken was bij het contract dat Lierse met Ye sloot.

Van La Louvière wordt geen enkele speler vervolgd, wel de trainer: Gilbert Bodart. En toenmalig voorzitter Filippo Gaone, zijn boekhouder Sebastien Elise en advocaat Laurent Denis. Mario Espartero moet zich verantwoorden voor feiten toen hij voor FC Brussels speelde. Dusan Belic (ex-STVV) en Jean-Pierre La Placa (ex-Bergen) zijn de laatste voetballers in de lijst.

Van degenen die met Ye naar Finland trokken, waar de Chinees AC Allianssi kocht, zijn behalve Ye, La Placa en Denis, ook zijn rechterhand Pietro Allatta en Olivier Suray in beschuldiging gesteld. Twee personen uit de lijst waren actief bij Verbroedering Geel, de tweedeklasser waar Ye zich in 2005 inkocht: ex-manager Bruno Belmans en sponsor Luc Van Opstal. Ook de Brusselse makelaar Federico Avellino wordt vervolgd.

De vijf overige verdachten hebben niets met het voetbal te maken. Het betrokken bedrijf is Mecanair Management, de in Luxemburg gevestigde vennootschap van Allatta.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier