Personeelsverloop ondergraaft Beerschot

© BELGA

Nog maar eens werpt bij Beerschot een extrasportieve beslommering, deze keer het vertrek van sportief coördinator Chris Van Puyvelde, een schaduw op de sportieve actualiteit, een knappe 12 op 12.

Net als de club linkt Van Puyvelde zijn vertrek aan een nieuw organigram, dat gevolgen had voor zijn takenpakket. “Er is mij een voorstel gedaan omtrent een opsplitsing van het sportieve luik”, zegt hij in Sport/Voetbalmagazine.

“Ik zag me niet in een louter adviserende rol kruipen. Er zijn voor mij twee dingen belangrijk: respect en communicatie. Die moeten ingevuld zijn. Patrick Vanoppen (managing director, nvdr) had het recht om mij dit voorstel te doen, ik had het recht om ja of nee te antwoorden. Het werd de tweede optie, al had Patrick misschien de eerste verwacht.”

Waarom Beerschot wou morrelen aan zijn bevoegdheden, is onduidelijk. Op de vraag of er misschien financiële motieven meespeelden, antwoordt Van Puyvelde: “Dat weet ik niet.” In een persbericht kadert Beerschot de maatregel “binnen de visie om de club te laten evolueren naar een moderne sportonderneming”.

Ook Rik De Veirman, die is ingeschakeld om de club “impulsen te geven op commercieel, strategisch en marketingvlak” en die naar eigen zeggen de niet-sportieve kant van het nieuwe organigram hielp uittekenen, blijft vaag: “Men vond dat het administratieve luik beter bij Dirk (Schoofs, tot vorige week team manager, nvdr) zou zitten.”

Nog vertrekkers?

Toen Vanoppen begin 2011 de touwtjes in handen nam, startte er een komen en gaan van werknemers op het Kiel. Inmiddels is een resem door de vastgoedmakelaar zelf aangestelde mensen al weer weg, ook op managementniveau.

In dik anderhalf jaar passeerden al drie commercieel verantwoordelijken de revue. Steven Van Beethoven, even ‘operationeel manager’, pakte na een maand zijn biezen. Frank Van Laeken, vanaf medio 2011 persverantwoordelijke, werkt sinds juni niet meer op het Kiel.

Nu is dus Van Puyvelde weg. En volgens de krant Het Laatste Nieuws zullen binnenkort ook financieel directeur David De Loore en ‘liaison manager’ Luc Van den Bosch vertrekken, berichtgeving die de club voorbarig noemt.

Consensus vs conflictmodel

De vertrekkers zijn doorgaans karig met commentaar. Van Laeken, ex-hoofdredacteur van onder meer de VRT-sportredactie, wil wel praten.

“Men vond”, zegt hij, “dat ik te weinig afstand nam van de pers. Ik was het daar niet mee eens, een meningsverschil dat samenhangt met het verschil tussen het consensusmodel, dat ik aanhang, en het conflictmodel, dat men mij probeerde op te dringen.”

“Op 4 juni kreeg ik te horen dat de samenwerking werd beëindigd. Ik kreeg daarover ook een mail. Een dag later werd het personeel van Beerschot, ook via mail, op de hoogte gebracht van het opdoeken van mijn functie. Toen ik de club aanspoorde om mijn ontslag te officialiseren, stelde men mij plots een job voor die vergelijkbaar was met die van een veredelde directiesecretaresse. Ik weigerde.”

“Nu beweert Beerschot dat er door hen nooit enige ontslaghandeling is gesteld. Mijn loon van juni kreeg ik niet, onkostennota’s zijn niet betaald en mijn verbrekingsvergoeding evenmin. Ik kon niet anders dan mijn ex-werkgever te dagvaarden, wat ik vorige week dan ook deed.” (KDR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier