Peter Croonen volgt Marc Coucke op als voorzitter Pro League

Peter Croonen © belga

Genk-voorzitter Peter Croonen is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Pro League. Hij volgt Marc Coucke (RSC Anderlecht) op.

Op een bijzondere Algemene Vergadering in het Parker Hotel in Diegem kreeg Croonen de unanieme steun van de stemgerechtigden. Croonen was de enige kandidaat.

Het zijn hoogdagen voor de 49-jarige Croonen, die sinds maart 2018 een zitje heeft in de raad van bestuur. Vorige week mocht de Limburgse ondernemer zijn eerste landstitel met KRC Genk vieren. Nu neemt hij ook de plaats in van Marc Coucke, die in april zijn mandaat als voorzitter van de Pro League ter beschikking stelde.

De Anderlecht-preses volgde in juni 2018 Roger Vanden Stock op, maar stapte nog geen jaar later al op. Coucke noemde het voorzitterschap gevoelig voor belangenconflicten en ontzettend tijdrovend. Hij wilde zich focussen op zijn verplichtingen bij RSCA.

Croonen maakte indruk op zijn collega-voetbalbestuurders door zijn werkethiek. Hij wordt gezien als het antitype van zijn voorganger: iemand die veel werkt achter de schermen, maar de grootspraak voor de camera’s schuwt.

Competitieformule

Op dezelfde vergadering is er geen akkoord gevonden over een normale competitieformule met twintig ploegen in de eerste afdeling, zonder play-offs. Dat meldde Joseph Allijns, voorzitter van KV Kortrijk. De hervorming van de profcompetities gaat voorlopig opnieuw in de koelkast, want er werd voor geen enkel format een meerderheid gevonden.

Het format dat de meeste steun genoot, was een competitie met twintig ploegen zonder play-offs. ‘Maar dat voorstel werd nipt weggestemd’, aldus Allijns aan de verzamelde pers. Er was een meerderheid van 80 procent nodig, ofwel 36 van de 45 stemmen. Dat betekent dat er ook volgend seizoen met de huidige formule van play-offs wordt gewerkt.

Bart Verhaeghe liep als eerste boos buiten bij het Parker Hotel. De reden is duidelijk: zijn geliefkoosde format – 20 ploegen in 1A – overleefde de stemming niet.