Peter Delorge: “Degragatiestrijd weegt mentaal zwaar”

© Belga

Peter Delorge (31), aanvoerder bij STVV, staat met Sint-Truiden voorlaatste in de Jupiler League. Hoe beleeft hij de strijd tegen de degradatie? Wat betekent een sterke mentaliteit?

“Mentaal weegt het zwaar om vaak tegen degradatie te vechten”, zegt Peter Delorge. “Bij Sint-Truiden beleefde ik nog geen enkel rustig seizoen. Enkel een goed of een slecht (seizoen red.) en op den duur frustreert dat. Naarmate je ouder wordt, leer je meer relativeren, maar je speelt natuurlijk nog om te winnen.”

Blessurelast
Delorge voorspelde een rustig seizoen, maar het draaide helemaal verkeerd uit en het nieuwe kunstgrasveld bezorgde STVV veel blessures. “Vroeger heb ik nooit veel in de lappenmand gelegen, terwijl ik dit seizoen al twee blessures en in totaal veertien weken revalidatie achter de rug heb. Dat is frustrerend.
Als aanvoerder wil je de ploeg helpen, maar ik moest hulpeloos toekijken. Toch probeer ik de jongens vertrouwen te schenken en soms moet je iemand ook een trap onder zijn gat geven. Meer kan je niet doen, de rest doet de mental coach.”

Onzekere toekomst
Op het eind van het seizoen loopt het contract van de Kanarie af en STVV sprak hem nog niet aan over een contractverlening. “Ik ben wel bezorgd over mijn toekomst en die onzekerheid knaagt. Ik moet mijn gezin onderhouden.”
“Als het heel lang aansleept, zal ik eerlijk zeggen dat ik het hier na vijftien jaar voetbal verdien om te weten of ze al dan niet verder willen met mij. Ik ben hier begonnen en ik wil hier graag eindigen. Ik had vroeger de kans om te vertrekken, maar ik maakte met mijn hart de keuzes om te blijven en daarvan heb ik helemaal geen spijt.”

Mentale strijd
“Eerlijk: voetballer zijn is een heel mooie job, er bestaat niets mooier. De opofferingen doe ik met plezier. Mooie wedstrijden met veel sfeer zoals tegen Anderlecht en Standard, daarvoor doe je het en dat heb je niet in tweede klasse.”
Sint-Truiden sprokkelde vijf punten uit de laatste drie speeldagen en gaf de rode lantaarn door aan Westerlo. Met nog twee speeldagen te gaan heeft STVV één punt voorsprong. De voorlaatste ploeg krijgt drie punten voorsprong bij de onderlinge duels in Play-Off III.

Play-Off IIIWie als winnaar uit de best-of-5 komt, speelt een eindronde tegen de drie periodekampioenen uit tweede klasse om in eerste te blijven. De verliezer uit Play-Off III degradeert. Hoe ziet de Truienaar de kaarten liggen? “We hebben slechts drie wedstrijden gewonnen: we weten waar we voor staan. De duels tegen Westerlo worden vooral een mentale strijd: wie wil het liefst in eerste blijven?” (StampMedia/SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier